For de fleste senker ikke julefreden seg før alle ærender er unnagjort. For flere og flere betyr det at julefreden ikke senker seg i det hele tatt. Prisene på det meste har skutt i været i år og da er det lite til overs for å kjøpe julemat og gaver. Hos Frivillighetssentralen i Stjørdal merker de økt pågang i år fra innbyggere som ber om hjelp.

– Sammenliknet med i fjor har vi et økende behov for utlevering av mat. I fjor delte vi ut cirka 100 esker og poser med mat, men jeg blir ikke overrasket om det blir 200 i år, om ikke mer, sier daglig leder Siri Bones.

Mateskene inneholder både tørrvarer, frukt og grønnsaker, ribbe eller kylling og kanskje noe søtt også. Frivillighetssentralen er helt avhengig av bidrag for å kunne hjelpe så mange som mulig. Heldigvis er givergleden stor i tiden før jul.

– Vi har fått inn veldig mye kroner fra lag, foreninger og bedrifter. Det er en stor dugnad fra kommunen til mannen i gata. Det hadde ikke gått uten det, sier hun.

«Jul for alle»

Mens hun intervjues på kontoret sitt får Bones oppringning som får henne til å utbryte en stort «takk». Beløpet er betydelig, men hun ønsker ikke å røpe hvor mye det er snakk om. Men donasjonen betyr at enda flere får kjenne på gleden av å feire jul.

– Jeg tror esken med mat betyr mye. Innholdet er veldig variert og hvis de hadde handlet dette selv, ville det gått utover noe annet. Besparelsen betyr gjør at mottakerne kan unne seg noe annet til jul. Det er viktig å gjøre denne tiden litt spesiell i forhold til resten av året, synes hun.

I neste uke arrangerer sentralen «Jul for alle» over fire kvelder. Det legges opp til noen hyggelige timer i lag med julegrøt, sang og musikk, gang rundt juletreet og utdeling av presanger til barn og unge. Gjestene får også med seg noe matvarer. Hver arrangement har plass til 40 gjester og to av kveldene er allerede fulltegnet.

– Ta kontakt!

– Hvem er det som kommer til dere?

– Det er litt vanskelig å svare på, men jeg vil si at det kan være hvem som helst. Mange har det trangere nå enn i fjor. En del synes det er vanskelig å be om hjelp, men jeg håper nettopp disse tar kontakt med oss, sier Bones.

– Hvorfor kan det oppleves vanskelig å be om hjelp?

– Jeg tror mange kjenner på en skam, sier frivillighetssentralens daglige leder.

Bones sier alle som behøver det skal bli sett.

– Vi får hjulpet alle som ber om det, men det er viktig at folk tar kontakt med oss. Info finnes på Facebook og det er bare å ringe meg eller Fida, oppfordrer Bones helt til slutt.