– Jeg gråter når hunder lider, de har alltid hatt en plass i hjertet mitt. Hund har representert trygghet for meg siden jeg var lita.

Anne Liss Bortne er en hundeelsker litt utover det vanlige, og har levd med hund siden hun var syv år gammel. Hun var ikke vanskelig å be da MB lurte på om hun kunne dele noen tanker og råd rundt skuddredde hunder og nyttårsraketter, nå rett foran den største festdagen i året.

– Jeg har hatt hund i 35 år, bare avbrutt av seks måneder da jeg ble påminnet hvor mye det betyr for både ungene og meg selv. Jeg holdt på å bli steingal, ler Anne Liss.

Anne Liss har vært kontaktperson for dyrebeskyttelsesorganisasjoner og beredskapshjem for hunder som lider. Dette ga hun seg med etterhvert som hun fikk barn, men den lidenskapelige hundeinteressen har ikke blitt noe mindre. I dag hun to flotte Pyreneer-tisper, Junita på ni år, og Razelle på tre. Da MB møter henne er hun i tillegg «barnevakt» for Roja, en Polski Owczarek Nizi.

Jul og nyttår et mareritt

– Mine to Pyreneere har aldri vært skuddredde, men det er en sterk hunderase. Jeg har derimot hatt flere redde hunder, så jeg føler med dem som har redde hunder, sier Anne Liss.

– Jeg hadde en krysning mellom Labrador og Boarder Collie som en familie ga bort gjennom en annonse i avisa. Det viste seg senere at den var blitt mishandlet. Jeg hadde den i 13 år, og hver år var det et mareritt: Det startet før jul, for den merka stemningen i huset. Når juletreet kom inn i huset skalv den. Ingenting hjalp på den, den lå i armkroken hver nyttårsaften, forteller den engasjerte dyreelskeren.

Ikke forlat hunden alene

Selv om Anne Liss sine to hunder ikke reagerer på rakettoppskyting, tar hun alltid sine forholdsregler.

– Selv om det går bra ett år, kan hunden være livredd det neste. Jeg prøver å være mest mulig naturlig selv, man skal ikke vise medlidenhet og trøste, det forsterker frykten, forklarer Anne Liss.

Fra butikkene åpner med salg av fyrverkeri i romjula, er jeg forberedt. Jeg legger turene til steder der det ikke skytes opp. Jeg setter dem for eksempel ikke igjen alene i bilen i denne perioden. Jeg får hetta når jeg hører om folk som forlater dyrene sine alene på nyttårsaften, sier Anne Liss bestemt, og har en oppfordring å komme med:

– Jeg håper først og fremst at alle tar hensyn. Dernest er det mange katter og hunder som stikker av under rakettoppskytingen, ta vare på dem. Jeg hørte om en hund som satt 11 døgn på en fjellhylle, den ble reddet av et Sea King helikopter, forteller Anne Liss Bortne.