– Vi vet ikke eksakt hvor hun er. Men vi tror at hun befinner seg i området rundt byen Calais i Frankrike. Hun er etterlyst internasjonalt. Gjennom Kripos har vi kontakt med fransk politi, men de klarer ikke å følge opp enkeltpersoner i et område som nærmest må betraktes som en stor flyktningleir, sier Annar Sparby, etterforskningsleder ved Stjørdal lensmannskontor.

Ikke tvang

Jenta var elev i 9. klasse ved Meråker skole. Hun var 15 år da hun forsvant, og dermed mindreårig. Ifølge Annar Sparby har politiet ingen grunn til å tro at hun var utsatt for noen form for tvang da hun reiste.

– Nå vet vi ikke hvordan situasjonen hennes er. Området rundt byen Calais, der hun trolig oppholder seg, er et tøft område med mange flyktninger. Blant dem er det også mange mindreårige, sier Sparby.

Han understreker at dette er en sak som politiet har tatt alvorlig, ikke minst fordi den handler om en person som var mindreårig på det tidspunktet da hun forsvant.

Facebook

Politiet har hatt kontakt med jenta, blant annet via Facebook. Men hun har ikke villet si hvor hun befinner seg.

–Vi har tilbudt henne bistand via den norske ambassaden om at hun kunne få flybillett og hjelp til å komme hjem. Vi har også hatt flere avtaler om at personell fra ambassaden kunne møte henne, men uten at hun møtte opp som avtalt, sier Annar Sparby.

Han understreker at det i etterlysningen står at hun skal tas hånd om hvis fransk politi finner henne. Da skal norsk politi i så fall få varsel, og representanter for norsk politi vil reise nedover for å sørge for at hun kommer trygt hjem.

Lang tid

Rektor Christian Fredrik Kolvik ved Meråker skole synes situasjonen er trasig fordi det har gått så lang tid uten at det har kommet noen løsning.

– Både som rektor og som pappa kjenner jeg på kroppen hvor frustrerende det nå være for familien at det ikke har blitt noen løsning. Men jeg opplever at politiet gjør det de kan, og at de prioriterer saken. Men når det handler om en savnet person som vi vet ikke befinner seg i Norge, er norsk politi prisgitt andre lands myndigheter, og i hvor stor grad de prioriterer slike saker, sier rektor.

«Vi bryr oss»

Ifølge Christian Kolvik har det vært kontakt med jenta i løpet av året som har gått, og både skolens personale, medelever og foreldre har engasjert seg og fulgt med hvordan saken har utviklet seg.

– Vi ønsker fremst opptatt at hun skal vite at vi tenker på henne, at vi bryr oss om hvordan hun har det, at vi håper hun finner veien tilbake hit, sier rektor Christian Kolvik.

Lite oppstyr

Jenta som er borte, er ikke etnisk norsk. Men hun er fast bosatt i Meråker, hun har bodd i kommunen i flere år sammen med familien, og skolen regner henne som meråkerbygg.

Det fins dem som syns det er rart at en mindreårig jente kan forsvinne uten at det blir mye oppstyr rundt saken. Blant annet ble hun ikke etterlyst med navn og bilde da hun ble meldt savnet.

Oppstyr

– Hadde dette vært en vanlig norsk jente, hadde nok foreldrene laget mer oppstyr. Men i dette tilfellet har ikke familien villet ha mye blest rundt saken. Dessuten ble vi temmelig raskt klar over at hun ikke var i Norge ettersom mobiltelefonen hennes ble sporet til Frankrike. Derfor gikk vi ikke ut med navn og bilde, sier politiets etterforskningsleder Annar Sparby