Det er resultatet av en fersk undersøkelse, foretatt av Norstat på vegne av Frende Forsikring.

– Den frykten er helt berettiget når politiet stopper så mange hver eneste dag. Jeg tør ikke tenke på hvor store mørketallene er, hvor mange som ikke blir tatt, sier fagsjef på motor i Frende, Roger Gylløw Ytre-Hauge, i en pressemelding.

Stor økning lokalt

Tall fra Utrykningspolitiet viser at hele 30 bilførere blir stoppet hver dag i Norge, mistenkt for ruspåvirket kjøring. Bladet har tidligere omtalt at også politiet i Værnesregionen ser en urovekkende trend.

Fra 2019 til 2021 er antallet saker doblet i Værnes politistasjonsdistrikt. I 2021 var det hele 133 saker med ruspåvirket bilfører i Værnesregionen.

– Vi har en betydelig oppsving. Det er mange der ute som tar sjansen, og mørketallene er store. Vi kontrollerer bare en brøkdel. En undersøkelse fra Utrykningspolitiet viser at én av 150 kontrollerte er påvirket av rusmidler, sa politioverbetjent Arne Henrik Ulvin til Bladet i januar i år.

Ytre-Hauge i Frende forsikring uttaler i pressemeldingen om den ferske undersøkelsen at «vi skal være glade for hver eneste ruskjører som blir stoppet»

– Det er bra for alles sikkerhet, sier han.

I undersøkelsen innrømmer seks prosent av de spurte at de har kjørt bil mens de var beruset eller påvirket av andre stoffer, skriver Frende.

Menn er overrepresentert i statistikken.

– Statistikken viser at 9 av 10 rusanmeldte er menn, så det overrasker meg ikke. Men det er urovekkende, og jeg håper menn som setter seg bak rattet i en slik tilstand går i seg selv. Hva utsetter du andre for? spør Ytre-Hauge.

Aldersgruppen som skiller seg ut i negativ forstand er de i 40-årene. Her sier hele 12 prosent at de har kjørt i ruspåvirket tilstand, ifølge undersøkelsen. Det er aldersgruppa 18–29 som kommer best ut, skriver Frende.