Legevaktsleder Unni Røkke sier at legevakta foreløpig ikke opplever henvendelsene som noe problem, men at det likevel har vært en viss bekymring over at det er stadig flere som kommer.

– Vi får et inntrykk av at det blir stadig flere som har et behov. En del av de som kommer er gjengangere og godt kjent av oss fra før, men det er også nye fjes, sier Røkke.

Alderen varierer. I hovedsak er det unge folk fra 20-årsalder og oppover som benytter tilbudet. De fleste er synlig preget av det er på tide med et nytt ”skudd”. De er urolige og virker nervøse. Men det er aldri noe tull med dem, sier de ansatte på legevakta.

– Brukerne er stort sett veldig greie og høflige, og de gjør opp for seg, forteller sykepleier Ingrid Skulbørstad.

Helsemessig vurdering

I følge legevaktsleder har helsepersonellet på legevakta gjennomdrøftet at de som kommer i slikt ærend skal få kjøpe utstyr rimelig.

– Det er en helsemessig vurdering som ligger bak. De som er brukere får tak i det de trenger uansett. Det er også fritt å kjøpe utstyr på apotekene på dagtid, og vi vil også tro at det går an å bestille på internett. Derfor fokuserer vi på at det er viktig at det brukes nye og rene sprøyter med tanke på helsesituasjonen til de det gjelder og smittsomme sykdommer, sier Røkke. Hun nevner at legevakta har klarert sin praksismed kommunelegen.

I enkelte større byer finnes det tilbud til narkomane i form av ”sprøyterom”, busser og/eller automater.

Røkke mener det med fordel kunne vært drøftet hvilket system man vil ha i Stjørdal.

– I dag er legevakta eneste alternativ for de som ”trenger” å skaffe noe på kveldstid og i helgene. Det kunne gjerne vært tatt opp om det bør være et alternativ, mener Røkke.

– Mener du Stjørdal har et såpass stort problem med sprøytenarkomane?

– Nei, jeg kan ikke si om vi har så mye av det at vi trenger en sprøyteautomat eller noe. Men det er i allefall et faktum at vi har folk som henvender seg hit stort sett ukentlig. I vår og sommer har det vært opptil tre-fire hendvendelser i uka. Noen har også begynt å bruke legevakta som forsyningssted på dagtid, selv om apotekene er åpne.

– Hvor ille ”ute og kjøre” virker disse personene?

– Det er forskjellig.

– Hvor mange brukere tror du det er tilsammen som frekventerer legevakta for å skaffe sprøyter?

– Litt vanskelig å si, men inntrykket mitt er at det kan være rundt tolv personer.

Ingen spørsmål

Legevakta har taushetsplikt og brukere får i dag delt ut sprøyter uten spørsmål.

– Finnes det noen returordning?

– Nei, ikke per i dag, men det skulle det kanskje vært, for det er jo ikke noe snedig om det skulle begynne å slenge sprøyter rundt omkring. Jeg vet ikke om dette er noe stort problem, men vi har hørt om sprøytefunn på blant annet på toaletter i kjøpesenter.

Sykepleier Ingrid Røkke forteller at hun og barna fant brukte sprøyter i Storvika i fjor sommer.

– Det var ikke noe hyggelig. Jeg fikk ikke panikk, men varslet skarpt om at ungene ikke måtte røre noe, men komme seg unna, forteller Skulbørstad.

– Vi er i ferd med å undersøke om det er å få tak i noe å dele ut som heter puck. Det er en slags beholder for brukte sprøytespisser, sier legevaktsleder Unni Røkke.

OFTE: Det har blitt temmelig dagligdags med folk som vil kjøpe brukerutstyr ved legevakta i Stjørdal. Jeg vet ikke hvorfor de har begynt å komme hit, men det har trolig noe med at det er mer anonymt enn å gå på apoteket, sier legevaktssykepleier Ingrid Skulbørstad.