– Du kan gjøre noe selv, men det er klare regler for hva du skal overlate til fagfolk. Feilmontering av elektrisk arbeid øker risikoen for brann betraktelig, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind i ei pressemelding fredag.

Feil i elektriske anlegg er blant de vanligste årsakene til boligbrann. De siste tre årene har Fremtind registrert nær 3000 brannskader som har oppstått i elektriske artikler eller anlegg. Samlet erstatning på disse skadene er på over 62 millioner kroner.

Tror tilfellene øker i takt med økonomien

Hvert år får Fremtind meldt saker hvor hobbyelektrikere har vært på ferde. Skadeforebyggeren tror dette vil øke nå som folk er bekymret for økonomien.

– Noen tenker at de kan spare penger på å legge varmekablene selv, men det kan få store konsekvenser. Hvis arbeidet ikke er utført riktig, risikerer du å få varmegang, som i verste fall fører til brann. Det er heller ikke sikkert at du får dekket skadene når installasjonen ikke er utført forskriftsmessig, sier Hofstad-Nielsen.

– Prøver å fikse på det elektriske selv

Elektriker ved Minel Drøbak Elektriske, Stian Ekhougen, opplever at flere venter med å ringe dem nå. – Vi har flere oppdrag der vi må rydde opp i forsøk fra hobbyelektrikere. Før ble vi involvert tidligere i oppussingsprosjekter, men nå blir vi oftere oppringt når folk er ferdige med å pusse opp. Da har de prøvd å fikse på det elektriske selv. Vi frykter at det kan gi enda større utslag på sikt, når slurv og feilinstallasjoner viser seg, sier Ekhougen.

Dette kan du gjøre selv:

  • Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser

  • Montere og skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel

  • Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med og uten jording

  • Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording

  • Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere

Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen

Kilde: Brannvernforeningen