Ildsjelene har ikke gitt opp ideen om å kjøre til Polen med egen buss for å hente ukrainske flyktninger. Nå har de også etablert organisasjonen «Stjørdal for Ukraina» for å utvide hjelpearbeidet mot flyktningene.

– Organisasjonen har som formål å gi moralsk, praktisk og økonomisk støtte til krigsrammede fra Ukraina. Det vil si at vi jobber i flere retninger for å hjelpe. Vi vil både gjennomføre bussturen for å hjelpe flyktninger til Norge, men også samle inn penger for å hjelpe de som er her eller kommer hit, forklarer Brekke.

Har fått inn halvparten

Etter en vipps-innsamling for å realisere bussturen ble det samlet inn 34.500 kroner fra privatpersoner. Det er halvveis på veien for å realisere det konkrete målet med å få en 42-seters buss fra Stjørdal og Meråker trafikkskole og de to lokale sjåførene Frode Rønning og Karl Arve Hofstad tur/retur Stjørdal - Polen.

Organisasjonen Stjørdal for Ukraina har som formål å hjelpe ukrainske krigsflyktninger. Logoen er kommunekartet til Stjørdal i ukrainske farger. Foto: Privat

– Folk har vært rause. Vi er veldig glade for den positive responsen vi har fått på arbeidet som er satt i gang. Nå håper vi at næringslivet vil bidra til organisasjonen vi har opprettet. I tillegg er det opprettet en spleis til formålet, og vi har fortsatt liv i vippsen, men den er først og fremst for privatpersoner, forklarer Brekke.

Trosser advarsel

De jobber nå mot helseorganisasjoner for å fylle opp bussen på vei ned.

– Håkon Grendal har også tatt en runde til matbutikker og Spar Hegra har blant annet sagt seg villig til å gi bort mat og drikke, sier Brekke.

Han er mer enn klar over at myndighetene fortsatt fraråder private mot å reise til Polen for å hjelpe flyktninger over grensa. De forsikrer likevel all aktivitet bli samordnet med seriøse organisasjoner samt lokale og nasjonale myndigheter.

– Nå har vi fått med oss en dyktig jurist på laget i Tove Røddesnes. Hun har jobbet i politiet i 12 år og vil ha all kontakt opp mot UDI og politiet. Det er ikke forbudt å bistå flyktninger, men myndighetene advarer mot det. Den advarselen kommer vi nok til å trosse, sier Brekke.

Tove Røddesnes (til høyre) har også engasjert seg i flyktningesaken. Foto: Anders Fossum

Kjøpesenter er flyktningmottak

Han sier at de nå har kontakt med en hjelpeorganisasjon som holder til i et kjøpesenter tre timer øst for Krakow i Polen.

– Her er et stort Tesco kjøpesenter gjort om til et gedigent flyktningmottak. Vi ser for oss at vi kjører dit og at de står for organiseringen av flyktninger som ønsker seg til Norge. Deretter går turen hjemover, og om vi da reiser innom Råde eller til Stjørdal får vi ta når den tid kommer, sier han.

– Neste gang kan det være oss

Etter planen legger de på hjul fredag 1. april.

– Vi håper at næringslivet i Stjørdal kan bidra til å støtte oss for å få gjennomført dette. Vi står overfor den største humanitære krisen Europa har opplevd på mange år, så jeg tror ikke dette gir seg i løpet av de neste ukene. Behovet for hjelp er stort, og da kan vi ikke sitte hjemme og uffe oss. Neste gang kan det være vi som trenger hjelp, sier han.