Det er glatte veier på grunn av underkjølt regn både sør og nord for vårt distrikt. Adresseavisen melder om at mange vogntog hadde trøbbel på fylkesvei 17 nord i Trøndelag tirsdag ettermiddag.

– Det er meget glatt i området grunnet at regnet fryser når det når bakken. Strøbilene sliter med at det fryser over sand som blir strødd, skrev Vegtrafikksentralen midt på Twitter klokka 12.53.

NRK melder om kaos i trafikken flere steder i landet, men så langt har det ikke nådd Stjørdal, Malvik og Meråker. Klokka 17.30 opplyser vegtrafikksentralen midt til Bladet at det ikke har vært noen nevneverdige meldinger de siste timene, men Meteorologisk institutt opplyser om at faren er langt fra over.

– Et farevarsel om underkjølt regn er fortsatt gjeldende, men det går ut klokka 19. Akkurat nå sitter jeg og oppdaterer det farevarselet og lager et nytt, men nå er området flyttet litt lengre nord for Trondheimsfjorden. Folk må fortsatt være oppmerksomme, sier Bente Wahl til Bladet.

Når Wahl snakker med Bladet har ikke farevarselet på varsom.no rukket å oppdatere seg, men klokka 17.33 er det sendt ut et nytt varsel som gjelder til klokka 17. onsdag.

– Noen steder blir det liggende kald luft nær bakken når det har vært så kaldt som den siste tiden. Når det da er mild luft i høyden og det kommer nedbør, kan regnet fryse før det treffer bakken, eller når det blir liggende på bakken. Det vil være store lokale variasjoner, men fenomenet skjer gjerne der det ofte er veldig kaldt, i dalsøkk og slikt, sier statsmeteorologen.

I varselet på varsom.no heter det at farevarselet gjelder «deler av Trøndelag».

– Det er lokalt fare for is, på grunn av underkjølt regn. Regnet vil fryse til is på bakken, samt på kjøretøy og andre gjenstander, heter det i varselet.

Dette farevarselet er nå sendt ut, og gjelder til klokka 17 onsdag. Foto: Varsom.no
Wahl viser til at selv om prognosene viser lite regn i vårt distrikt de neste timene, betyr ikke det at det ikke kan oppstå underkjølt regn. – Det kan oppstå med tåke eller bare litt lett yr, sier Wahl. Foto: Skjermbilde yr.no

Hun ber spesielt én gruppe være ekstra varsom.

– Selv om det ser helt fint ut i Stjørdal med bare veier og plussgrader, kan det plutselig være minusgrader nær bakken og lett yr dit du skal. Det trengs ikke så mye nedbør før det blir glatt, sier Wahl.