– Duverden, så herlig å være tilbake igjen. Dette er virkelig som å komme hjem. Sånn oppleves det. Og det oppleves sterkt.

De uttalte seg omtrent i kor, Benedicte Adrian og Trond Halstein Moe. De har rollene som Lucie og erkebiskopen, i «Opera Olav Engelbrektsson», for tredje år på rad. I går kveld starta prøvene for alvor, men først tok Adrian og Moe noen virile byks nede på vollen, i rein spille- og gjensynsglede. En stor del av ensemblet var samla i tårnet «Bonden» for pressevisning. Det er fire nye solister i årets oppsetting. To av dem var tilstede, og ble både overraska og imponert over den store friluftsscenen.

– Jeg skjønner egentlig ikke hvor jeg har vært de siste åra, siden jeg ikke har fått med meg denne forestillingen før. Dette er mitt første med med Steinvikholm Slott, og jeg er mektig imponert. Gleder meg svært til å spille rollen som Nils Lykke. Og så gleder jeg meg til å treffe Benedicte Adrian, «min» Lucie. Jeg har aldri møtt Adrian før, sa Nils Harald Sødal – og kikka seg rundt. Like etter møttes de, de to som skal framstille årets utgave av «dødens forelskelse» på Steinvikholmen.

Forberedelsene til årets opera-forestillinger har pågått i lang tid. Nylig kom den gedigne tribunen med 1400 sitteplasser, på plass. Omlag fire hundre personer gyver nå løs på ei drøy uke med prøver. To hundre er direkte involvert på scenen – som solister, kordeltakere, musikere, aktører. Like mange bidrar til den tekniske og kunstneriske gjennomføringa.

– Sjøl om stoffet og arenaen er velkjent, så blir det ei ekstra utfordring i år, sier Ronald Rørvik, regissør for fjerde gang. – Fire nye solister, det er ei betydelig fornyelse av personellet, og ei sterk kime til utvikling av hele oppsettinga. Dette blir spennende.

Mest kribling i magen hadde kanskje Espen Langvik. 25 år, nyutdanna fra Operaskolen, og ny i rollen som Kristoffer Rustung, erkebiskopens krigsleder.

– Om jeg gleder meg? Som en en liten unge. Eller som den lille ungen jeg er. Men jeg kan være temmelig morsk, altså, sa Langvik, med krigsmundur og et iltert blikk.

Related content