Stjørdalingen Kari Aahlberg har tatt over jobben som daglig leder ved Hveita dagsenter midt i Trondheim sentrum. Dagsenteret drives av Frelsesarmeens rusomsorg og er et lavterskeltilbud for rusmiddelavhengige over 18 år.

20.000 innom

– I år tipper vi nok over 20.000 besøk i løpet av året, sier Kari Aahlberg.

Dagsenteret er et lavterskeltilbud. Her får brukerne mat, klær, veiledning og rådgivning. Det er dusj- og vaskemuligheter, og de har et hvilerom med fire senger hvor de mest slitne kan sove ut. Tilbud om tannbehandling får brukerne hver uke, det er en kort ukentlig andakt, og de har fotballag for både damer og herrer.

– Vi gir dem et trygt sted å gå og være. Her kommer alle som de er, og får mat og dusj og klær. Pluss en god samtale hvis de har lyst til det, sier Kari Aahlberg.

Herberge

Dagsenteret er som navnet tilsier åpent på dagtid. Tre ettermiddager i uka åpnes det i tillegg et par tiimer for romfolk. De får mat, dusj og klær fra innerst til ytterst. I tillegg åpner dagsenteret ti plasser innomhus på natta hvis det er kuldegrader ute.

Vegg-i-vegg med dagsenteret ligger herberget. Her er det plass til 16 menn.

– Det er bostedsløse som får komme hit for å sove. Rommene er omtrent som en hybel, med både stue og et lite kjøkken, forteller Kari Aahlberg.

Sosialt omsorgsmenneske

Sykepleier-Kari har blitt Frelsesarmeen-Kari. Fagfeltet er nytt for Kari Aahlberg, som har jobbet som sykepleier ved St. Olavs Hospital i 18 år, men mennesket Kari får øse ut omsorg enda litt mer enn i sin forrige jobb. Selv om hun er sjef for omtrent 20 personer ønsker hun å bruke mye tid sammen med brukerne.

– Jeg vil stå bak disken og smøre mat, servere mat og jeg vil snakke med brukerne. Jeg er et sosialt omsorgsmenneske, og det får jeg brukt her, sier Kari Aahlberg.