Mandag så det slik ut sørafor: Glatte veier og vann i kjellere gir store problemer på Østlandet

Nå kan det være vårt distrikt som vil få et skikkelig ruskevær. Hele tre farevarsel er gjeldende i Trøndelag fra og med tirsdag ettermiddag. Det ferskeste farevarselet gjelder kraftige vindkast:

Klokka 10.00 sier statsmeteorolog Magnus Haukeland til Adresseavisen at farevarselet om vind er oppjustert i styrke.

– Vi har nettopp oppjustert varselet. Det ventes nå vindkast på opptil 37 meter i sekundet. Vi har vurdert opp mot oransje nivå, men landet på gult. Det kan bli ganske heftig når det står på i ettermiddag, sier Haukeland til Adressa.

Kan bli over 37m/s i kastene

– Fra tirsdag ettermiddag til og med tirsdag kveld ventes lokalt kraftige vindkast på 30-37 m/s fra vest, og liten til full storm på kysten. Det kan bli liten storm inn Trondheimsfjorden, heter det i det oppdaterte farevarselet på varsom.no.

Med en kjapp omregning tilsvarer det at vindkastene er på over 130 km/t.

Faren som er forbundet med den kraftige vinden er ventet å øke fra klokka 14.00 tirsdag, og det er ventet at vinden vil avta innen klokka 21.00 tirsdag kveld.

Dette kan bety opptil full storm i enkelte områder. Meteorologene spår at det kan bli liten storm inn Trondheimsfjorden. Foto: Meteorologisk institutt

– Vi ser for oss at det blir en del konsekvenser av dette. Det kan bli trøbbel med flyavganger og ellers i trafikken. Det blir en del byger i tillegg. Det blir nok snøfokk. I tillegg kan løse gjenstander blåse av gårde, sier Haukeland til avisa.

I varselet på yr.no pr klokka 10.30 tirsdag ventes det sterkest vind klokka 17.00, hvor meteorologene mener det kan komme vindkast på opptil 28 meter i sekundet i Stjørdal. Foto: Skjermdump yr.no

Mye snø

Meteorologisk Institutt har i tillegg sendt ut gult farevarsel for snø. Her er faren ventet å øke fra tirsdag klokka 13, og er ventet å vare til midnatt.

– Fra tirsdag ettermiddag blir det overgang til sludd- og snøbyger. Lokalt kan det komme 15 - 30 cm snø. I fjellet kan det komme mer snø, heter det i farevarselet som ble sendt ut mandag formiddag.

Det ventes noe ufyselig vær denne uka. Mildt, kraftig vind og større snømengder både tirsdag og på Nyttårsaften. Foto: Meteorologisk Institutt

Meteorologene skriver følgende:

– Sårbar infrastruktur kan bli rammet som følge av snøtyngden. Noen reiser vil kunne få lengre reisetid. Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold. Snøfokk gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier.

«Kraftig snøfokk»

Det ventes noe nedbør og mildt vær utover i uka. Et lavtrykk som befinner seg i Nordsjøen ventes inn nord for Trøndelag. Sør for dette lavtrykket vil det komme kraftig vind.

Det må forventes snøfokk og dårlig sikt på grunn av vestlig vind som kan komme opp i full storm enkelte steder.

– Løse gjenstander kan blåse av gårde. Mulighet for kansellerte avganger for ferje, fly eller annen transport. Broer kan bli stengt. Enkelte reiser vil kunne få lenger reisetid. Strømforsyningen kan bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet. Enkelte veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen, heter det i varselet.

Dersom du har tenkt deg over noen av fjellovergangene, som for eksempel over Tydalsfjellet, Dovre eller andre, vil du måtte beregne ekstra tid til transport og kjøring, melder meteorologene, som også har sendt ut farevarsel om «kraftig snøfokk» i fjellet i Sør-Norge.

Dette farsevarselet er gjeldende fra natt til tirsdag og er ventet å vare til godt utpå ettermiddagen, klokka 16.00.

Det kan bli vanskelige kjøreforhold i fjellet i løpet av de neste timene. Foto: Meteorologisk institutt

– Fra natt til tirsdag er det ventet snøfokk i Fjellet i Sør-Norge pga. sterk vind. Minkende vind og snøfokk utover tirsdag ettermiddag, først i sørlige områder. Redusert sikt. Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet snø som pakker seg i veibanen. Kolonnekjøring kan bli innført og/eller veier kan bli stengte på kort varsel, heter det i varselet.

Venter mye nedbør Nyttårsaften

De foreløpige værmeldingene varsler at det kan forventes mildvær og mye nedbør utover ettermiddagen og kvelden Nyttårsaften.