Avinor på Værnes har fått tre nye brannbiler i løpet av det siste året. Alle bilene er som «verstinger» å regne både når det gjelder størrelse og kapasitet.
– Dette er store biler med stor slukkekapasitet som er beregnet for flybrann. Hvis man kommer ut for en flybrann, er det ofte store mengder flybensin med i bildet, og da er behovet for stort volum på slukkekapasiteten viktig, sier Roy Sagen, som er teamleder for ett av de fem arbeidslagene som jobber på brannstasjonen på Værnes.
Store biler
De nye bilene som har ankommet Værnes, er av typen Panter og er utstyrt med en Cat-motor på 705 hestekrefter. Bilene har en totalvekt på 36 tonn med tankene oppfylt.
Vanntanken på bilene rommer 12.700 liter vann. De er også utstyrt med en skumtank på 1.500 liter og en pulvertank på 225 liter.
– Hva vil dette si i slukkekapasitet?
– Bilene har en slukkekapasitet med hovedvannkanonen på 4.750 liter i minuttet. Det vil si at vi tømmer vanntanken på under tre minutter. Bilene har to vannkanoner, der den største har en kastelengde på 90 meter.
– Hvorfor er det behov for tre så store biler på Værnes?
– Vi er en flyplass med stadig mer trafikk og stadig større fly. Vi er kategorisert i flykategori 9, som er den nest høyeste kategorien. Det stiller også krav til beredskapen og bergingskapasiteten på flyplassen.
– Hva er reaksjonstiden dere har på å komme dere ut hvis alarmen går?
– Fra alarmen går til vi skal være helt vest på rullebanen er 120 sekunder. Det vil si at vi må være i bilen og ut av porten på 30 sekunder.
Hjelper til
Brannkorpset på Værnes har også en bistandsavtale med brannvesenet i Stjørdal, der de kan rykke ut og bistå med slukking hvis det er nødvendig.
– Vi kan få en anmodning om å rykke ut på andre oppdrag rundt i distriktet, og det gjør vi så lenge vi har anledning og kapasitet til å gjøre det. Men det er et minimumskrav til beredskap på flyplassen for at det skal være lov til å ta ned fly, så vi kan ikke stikke av alle mann, sier Roy Sagen.