Saken oppdateres

– Jeg har skjønt at det er mange som venter på snø nå, og tirsdag kommer det nok en del snøbyger. Spørsmålet er hvilken form nedbøren tar søndag kveld og tidlig mandag, om det blir sludd, frysende regn eller snø. Det er også en del usikkerhet på hvor langt inn i landet nedbøren kommer, og hvor kaldt det blir i høyden, sier statsmeteorolog Haldis Berge til Bladet fredag formiddag.

Når Bladet snakker med henne opplyser hun om at forholdene som er ventet kan medføre at Meteorologisk institutt sender ut farevarsel.

Underkjølt regn

– Vi følger nøye med fordi det er potensial for at det kan bli utrygt nok til at vi burde sende farevarsel. Vi må likevel vente med å ta en avgjørelse før det nærmer seg litt mer, fordi det er såpass stor usikkert i prognosene, sier Berge.

Hun opplyser om at det er en «frontsone» som ligger i norskehavet og som er ventet å trekke inn mot Trøndelag søndag.

Haldis Berge mener snøgrensa vil ligge på 3–400 meter søndag, men melder at det kan bli snø helt ned i lavlandet i løpet av mandag og tirsdag. Foto: Meteorologisk institutt

– Hva kan det bli aktuelt å varsle om?

– Vi vurderer om det kommer nok snø til at det burde sendes snøvarsel, ellers vurderer vi også farevarsel for is. Det kan bli underkjølt regn og glatt føre, men det er for tidlig å sende varsel fordi det er veldig usikkert, sier Berge.

Fra 0 til 20 cm

Statsmeteorologen understreker likevel at det ikke er store nedbørsmengder som er ventet.

– Det ser ikke ut som det er så mye nedbør som vil komme, og i prognosene er det fra ingenting til rundt 10 millimeter nedbør i deres distrikt, sier Berge, og understreker at prognosen på yr.no viser fra 0 til maks 10mm på tirsdag.

På yr.no meldes det et makspotensial for rundt 20 mm nedbør fra søndag til onsdag slik værmeldinga er for Stjørdal fredag formiddag. Foto: Skjermbilde

Berge bekrefeter at 1mm nedbør i varselet kan tilsvare rundt 1 cm snø hvis forholdene ligger til rette for det. Det betyr at vi kan få rundt 10cm snø noen steder i distriktet. Hvis man skal tro på varselet på yr er det samlet ventet maksimalt 21mm nedbør fra søndag til onsdag i Stjørdal.

– Hva tenker du om langtidsvarselet, hvis det blir hvitt, blir det liggende?

– Ja, når vi kommer til uti neste uke går temperaturen ned, så det ser ut som det kan bli liggende det som kommer. Det blir kjøligere, men det er usikkerhet her også, så prognosene har et spenn mellom minus 1 til minus ni grader, sier Berge.

Statsmeteorologen opplyser om at fredag og lørdag ligger an til å være svært flotte dager med sol og et par minusgrader.

– Søndag kveld vil det skye til utover ettermiddagen og kvelden. Søndag kveld vil nok den første nedbøren komme, sier Berge.