Økte transportkostnader, dyrere strøm, dyrere råvarer, boikott av varer og tjenester, svikt i forsyningsleddet, økt inflasjon, uro finansmarkedet og økende rente.

Som næringsdrivende kan en bli mørkredd av mindre.

Nå inviterer SpareBank 1 SMN til åpent møte for næringslivet i regionen i finanshusets lokaler i Stjørdal. Banken vil gjerne dele av sin kompetanse og hjelpe det lokale næringslivet til å få oversikt, ifølge assisterende banksjef Margit Woldseth og Stine Aftret som er leder i Regnskapshuset SMN.

Men SpareBank 1 vil også noe annet.

Den vil at hver bedrift skal ta en status for egen del og spesielt stille seg spesielt disse tre spørsmålene, ifølge Torstein Skogseth. Han er spesialrådgiver i SMN innen virksomhetsstyring:

  • Kjenner bedriften sin egen økonomiske situasjon?

Det er alltid enklest å gjøre tiltak mens man enda har styringsfart. Skulle man få utfordringer eller se mørke skyer i sikte er det lurt å planlegge i god tid. Husk banken har flere verktøy i kassa hvis du kommer i tide. Sjekk om bedriften din har gode rutiner og systemer som fanger opp om det er behov for å ta grep økonomisk eller driftsmessig.

  • Hvem og hva er du avhengig av?

Om du har aldri så god kontroll på egne regnskaper og det driftsmessige. Ikke glem at du kan rammes av at noen rammes i andre ledd av verdikjeden. Er det for eksempel underleverandører som går mot dystre tider?

  • Er du klar over verdien av dine ansatte?

Har du et bevisst forhold til hvor viktig og avgjørende de ansatte er for din virksomhet? Hvordan beholde nøkkelkompetanse og ha tilgang til det videre? «Hvor sårbare er vi her» I tider med rekordlav ledighet er det konkurranse om arbeidskraften, og Skogseth tror ikke det blir noe enklere. Bruk banken din for det den er verd. Her kan kan man ifølge Skogseth få gode tips til hvordan man kan manøvrere.

Torstein U. Skogseth, spesialrådgiver innen virksomhetsstyring vil snakke mer om hva bedriftene kan gjøre. Foto: SpareBank1 SMN

Torstein Skogseth skal snakke på møtet tirsdag 27. september. Han sier han ønsker å være realitetsorientert uten å være dommedagsprofet.

Griper inn i hverdagen

– Vi går inn i litt ukjent farvann hvor det er uforutsigbarhet på flere fronter. Det er ikke bare renteveksten, det er litt mer dyptpløyende. Vi er jo at det underliggende er en uro på finansmarkedet, og i veldig mange verdikjeder som griper veldig inn i totaliteten for veldig mange bedrifter. Det er vanskelig tilgang på råvarer. Og bedrifter kan få oppleve større utfordringer med å få tak i nok og riktig kompetanse framover, sier Skogseth.

– Oversikt er nøkkelen

Assisterende banksjef Margit Wolseth, som sitter i Stjørdal, vil heller ikke svartmale, men råder samtidig kundene til å ta situasjonen alvorlig.

– Jeg har ikke den store bekymringa, og tror at det her vil vi komme oss igjennom, sier Woldseth.

Har satt vekkeklokka på full ringing

Hun minner om at vi kommer fra rekordlave renter, og renta har vært lav en god stund. Enkelte har profitert godt på det, men de må kanskje begynne å tenke på å gjøre litt andre prioriteringer i virksomheten sin, ifølge Woldseth.

Norsk økonomi går godt, mener hun. Men at vi har noen skyer rundt oss som vi ikke vet konsekvensen av.

– Det gjelder å avdekke disse skyene og gjøre seg opp noen tanker om «hvilke følger har de for vår virksomhet», fullfører Stine Aftret og legger til at de ønsker å være en sparringspartner.

Finanshuset sitter på bred kompetanse og kan bistå kundene med å plassere seg selv i dette uoversiktlige terrenget, mener Aftret som er leder på markedsområdet.

Regnskapshuset merker økt behov for rådgiving, prognoser og likviditetsbudsjetter.

– Det er faktisk veldig mange som spør om det, sier Aftret.

Merker en uro hos bedriftene

Og mange lurer på hva renta vil bli.

– Det vet ikke vi heller. Men vi vet den skal videre opp, sier Woldseth.

Under korona var det et kunstig lavt antall konkurser registrerer banken. Som kjent var det mange som mottok statlige virkemidler. Nå er det en tiltagende økning i konkurser.

– De som har dårlig likviditet og driftsutfordringer i dag allerede vil nok merke renteøkningen og dessuten prisøkningene hardere, men jevnt over skal næringslivet være rustet til å tåle situasjonen, sier rådgiverne.

Robert Ness, leder på området salg, rente og valuta i SpareBank 1 Markets vil greie ut mer om renteutsiktene og hvordan «sikre seg» mot løpsk rente.

Ber om likviditetsprat

Det er også de som kommer innom banken for en likviditetsprat. De lurer på hva banken er villig til å være med på.

– Her er det ingen fasit. Banken finner den beste løsningen for hver enkelt kunde. Vi har konsernsjef Jan Frode Jansen på topp og hans ord som sier at «vi skal ha is i magen og være varm om hjertet». De føler vi også lokalt. Det handler om at vi stenger ikke bøkene våre. Vi er ikke redd for å låne ut penger. Det var vi ikke under finanskrisen, det var vi ikke under pandemien og det er vi ikke nå heller, sier Margit Woldseth.