Nora ligger på topp for fjerde år på rad, men noen færre nyfødte fikk det navnet, sammenlignet med 2021. Noah eller Noa toppet statistikken også i 2021, men deler i 2022 førsteplassen med Jakob.

Det viser navnestatistikken fra 2022 fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Bibelske navn har i noen tiår vært på frammarsj. Noah var nærmest et ikke-eksisterende navn i Norge før år 2000.

– Selv om navn som Jakob, Isak, Noah, Filip og Lukas er å finne i bibelen, tipper jeg mange ikke har et sterkt forhold til at det er fra bibelen, sier seniorrådgiver Karstein Sørlien i SSB til NTB.

A-endinger

Korte jentenavn som slutter på a, har preget topp 10-lista lenge. I år er det kun Sofie (5. plass) og Iben (8. plass) som ikke gjør det.

– Det er veldig typisk for jentenavn: Maks to stavelser og a-ending. Folk syns nok det lyder bra og når noe først slår an har det tendens til å bli værende en stund.

Det bidrar til at det sjelden store endringer på topplistene. Emil topper i seks fylker og er generelt populært i hele landet – by og bygd.

Et lite unntak er Jakob, som hopper fra niende til delt førsteplass. Og Anna, som hopper til navnetopp i Møre og Romsdal.

– Lenger ned finner vi Birk, som klatrer veldig det siste året, fra 70. til 37. plass. Kan hende vi får se flere Birk'er framover. Det er likevel ikke en sterk trend med norrøne navn, sier Sørlien.

Syklusen

Det er veldig vanlig at det er rundt 100 år mellom perioder hvor et navn er populært. Det kan komme av at mange henter inspirasjon fra slektstreet, uten å ha direkte assosiasjoner til navnet.

– Vi ser noen navn som var populære på begynnelsen av 1900-tallet kommer tilbake nå. Olivia og Alma har virkelig skutt fart siden 2000, sier Sørlien.

I samme kategori er muligens Hedvig, som klatrer og gjør jentelistens største byks. Hun hopper hele 15 plasser på listen, fra 38 til 23. plass.

– Vi har en liten teori her om at det kan ha vært påvirket av ugla til Harry Potter, sier Sørlien.