Det er Lånkerevy-legende Harald Morten Bremseth som slår fast det. Han har sett mye revy. Både lokalt og rundt om på festivaler.

–Blant de beste

–Dette var knallbra, jeg ble overraska, jeg vil hevde denne russerevyen er blant de beste revyene jeg har sett i år. Ungdommene tar ting på kornet og presenterer det på originalt vis. Typene fremstår som troverdige. Det er hevet over tvil at de har lagt mye i forarbeidet, sa Bremseth etter generalprøven torsdag kveld. Han mener flere av innslagene Ole-russen leverer, holder mål for ungdoms-NM på Høylandet. Bedre attest kan knapt gis eller mottas.

Russerevy er et sterkt minne senere i livet

–Vi starta opp allerede før jul, bekrefter instruktørene Erlend Engan og Christer Nilsen. Erfarne revy-karer.

–Vårt mål er å bidra til noe som blir minnerikt for aktørene, å bistå slik at de får ut sitt beste og det optimale av materialet. Russerevy er et sterkt minne senere i livet. Vi har strammet opp innslagene litt og kommet med noen innspill, sier Erlend Engan. Dette er fjerde året Nilsen/Engan trør til rundt en russerevy. Engan fremhever energien aktørene besitter. Den smitter. Entusiasme alene løser lite, men samvittighetsfull øving daglig de siste ukene gir utslag. Under generalprøven orsdag kveld, satt allerede det meste.

Lærerparodier

Innholdet er mangslungent. Noen lærerparodier er det. De treffer, ikke minst fordi to av dem omhandler aktørenes egne fedre. Marie Hammer tar sin far, kroppsøvingslærer Ole Morten, på kornet. Likeså John Hagen som får fram Jostein Hagens karakteristika.

Innimellom presenteres noe helt utenfor en russerevys gjengse format: en av revyens flere forhenværende utvekslingselever, Hanne Eidem i seilerlue i front under Erik Byes kanoniserte Skomværsvals med fullt kor overrasker.

Den hengslete Thomas Stræte er tildelt flere klumsete, “oppsan”-figurer. Det fungerer også. Edvard Salberg & co får fram særtrekkene hos jenter i slutten av tenårene. Jentene står ikke tilbake i sine komiske karakterdrap av guttenes gjengadferd. Presentert med tilpasset vidd, timing og kreativ grunnidè er «Kaos i kjønnsrollene» revyens fremste enkeltinnslag.

Edvard Salberg & co tar forventningene til det motsatte kjønn, på kornet. Jentene gjør det like elegant.

Lattergarantisten

Oppsetningens største lattergarantist er Torje Amdal. Mimikken, timingen, replikkene - hele hans sceniske tilstedeværelse er fremtredende.

Han er morsom som stjørdalsguide i æresborger Petter Solbergs skikkelse, men uovertruffen som Selbygg. Det var som å treffe en ukjent nevø av Harald Morten Bremseths suksess-karakter. Amdals skikkelse Ole Kulset har flytta fra Innbygda til mer urbane Øverbygda, men vil ha seg frabedt konsekvensene av NeaRadios utvidede dekningsområde nedenfor Selbuskogen. Han fnyser av DAB og liker ikke å bli eksponert for flere lyttere enn nødvendig.

Vi tror Olerussen `17 i det de avslutningsvis stemmer i:

–Verden, her kjæm vi! No mangle`vi bare russeti`!

PS: Det er fortsatt mulig å få billetter til lørdagens to forestillinger. Vi kan anbefale det.

Torje Amdal bærer mye av «Nybegynneran»-oppsetningen. Her som uforlignelig selbygg, intervjuet av Anneli Trapnes Leikvold fra NeaRadio