– I Norge er det omlag 10 prosent av befolkningen som ikke har vaksinert seg. Uvaksinerte står for 50 prosent av sykehusinnleggelsene. Det er verdt å reflektere over for de som ennå ikke har tatt vaksinen. Gjennom å velge å ikke ta vaksinen, så må helsemyndighetene ta grep for å ta høyde for sykehusinnleggelser som er større enn de ellers kunne ha blitt. For å si det enkelt, hvis de siste hadde latt seg vaksinere, så hadde vi halvert sykehusbehovet. Det er uavhengig av hvilket smittenivå vi ligger på. Hver eneste prosent økning av vaksinering har betydning for det som nå brukes som begrunnelse for de innstramminger som gjøres, og som rammer oss alle, sier Vigdenes.

Han erkjenner at det er noen som har medisinske grunner til å ikke vaksinere seg.

– Det er noen få, men det er unntak.

– Må gå i seg selv

I Stjørdal har 94 prosent fått 1. dose og 91 prosent av befolkningen over 18 år er fullvaksinert.

– Tilsvarende tall for Norge er 92 prosent for 1. dose og 88 prosent er fullvaksinert. Vi er bedre enn landsgjennomsittet og det er vi veldig glad for, men hver prosent ekstra med vaksinerte reduserer behovet for sykehuskapasitet med 5 prosent. Dette sier noe om hvor viktig det er å vaksinere seg. Og når vi ser konsekvensen av at man må ta høyde for at et nytt virus har mye større smitteutbredelse og kan føre til at langt flere blir smittet, som igjen vil påvirke hvor mange som blir lagt inn på sykehusene. Jeg mener at de som ikke er vaksinert virkelig må gå i seg selv. For dette har konsekvenser for hele samfunnet, sier ordføreren.

– Bestill time

Han ber de uvaksinerte bestille seg en time så fort som mulig.

– Hvis noen synes at det upraktisk å vaksinere seg i Stjørdal, så skal jeg personlig sørge for at sprøyta finner arma. Det finnes ikke en unnskyldning til å ikke ta vaksine i forhold til det tilbudet vi gir her i kommunen. Det er bare å bestille en time på helsenorge.no eller ta kontakt med Servicetorget. Den som sliter kan sende meg en tekstmelding og jeg skal ordne slik at de får vaksinert seg. Bare ta kontakt med meg personlig. I verste fall skal jeg kjøre dem til vaksinasjonsstasjonen, sier Vigdenes.

Personlig er han ikke glad for at det har kommet strenge tiltak, men vil oppfordre alle stjørdalinger om å følge dem.

– Vi må stole på at vår fremste ekspertise i landet har gjort kloke vurderinger, slik de har gjort ellers i pandemien. Jeg har selv avlyst deltakelse på fire arrangement den nærmeste uka etter at de nye restriksjonene kom tirsdag kveld. Så må vi alle prioritere det som er viktigst. Jeg kommer nok til å heller prioritere å trene i stedet for å dra på en julemiddag.