– Noen sto i kø allerede da vi åpnet, smiler Inger Larsson hos Ark Bokhandel i Stjørdal.

Ikke før hadde kjøpesenteret Torgkvartalet åpnet dørene fredag før de første kundene kom og ville bytte bøker de hadde fått til jul.

Kø da det åpnet

– Vi bytter så gjerne, sier Inger Larsson.

Bokhandlermedarbeideren forteller at de første julegavebytterne sto i kø allerede da Torgkvartalet åpnet klokka 10.00 fredag.

Da Stjørdalens Blad stakk innom Ark Bokhandel utpå formiddagen, var Inger Hegre en av kundene som var innom for å bytte en bok.

– Jeg valgte «Etymologisk ordbok», smiler Hegre.

Hun forteller at ordboka sto på ønskelista, men hun fikk den ikke til jul. Derfor synes hun bytteordningen hos Ark bokhandel er veldig grei.

Inger Larsson hos Ark bokhandel forteller at ordboka faktisk ligger på bestselgerlista. Boka handler om ordenes opprinnelse og har blitt veldig populær.

Stor byttedag

Tredje juledag åpnet butikkene igjen for første gang etter julehelga. Denne dagen er tradisjonelt sett den store byttedagen her i landet.

Mange av de som ikke fikk det de ønsket seg til jul, eller fikk dobbelt opp av noe eller noe de har fra før, inntok butikkene for å bytte.

Ingen selvfølge

Men er slettes ingen selvfølge at vi skal få byttet julegaven.

For – mens du har angrerett når du handler på internett, og ved telefonsalg, så har du faktisk ikke en lovfestet bytterett i butikk.

– Det er likevel helt vanlig at vi i Ark Bokhandel gir bytterett i romjula, sier Inger Larsson.

Bytteretten praktiseres også i de fleste butikkene i kjøpesenteret Torgkvartalet i Stjørdal. Mange butikker praktiserer en ordning med byttelapp når det handles julegaver.

Byttelapp

Har du ikke fått byttelapp, er det mulig å ta med gaven til butikken og prøve likevel. Det er nemlig butikkenes service som avgjør om man får byttet gaven eller ikke. De aller fleste butikkene er imidlertid behjelpelige når det kommer til bytting av julegaver.

Butikkene har forskjellig politikk når det gjelder bytting. Noen har åpent kjøp i 30 dager, andre har i 14 eller 10 dager.

Det kan allikevel være lurt å sette seg inn i byttereglene, så man unngår å returnere hjem med uforrettet sak.

Ikke alt

Ikke alle varer er mulig å få byttet. Saker som hygieniske artikler og undertøy er for eksempel ikke vanlig å få byttet. Det er også greitt å huske på at hvis man skal bytte en CD eller et dataspill, så må forseglingen ikke være brutt.

Det kan det være lurt å kontakte den aktuelle butikken så fort som mulig.