Malvik kommune har fått nye livbøyer av Tryg Vesta som settes opp i nærmeste tid. Livbøyer utplassert i Norge har i mange tilfeller reddet menneskeliv og nå vil det etter hvert være ei livbøye å finne ved de fleste steder folk bruker å ferdes langs fjæra og ved Stavsjøen og Foldsjøen.

Saumfart stranda

Virksomhetsleder Olav Bidtnes forteller at de har gjort et arbeid for å skaffe faddere til livbøyene som skal ta vare på og eventuelt varsle hvis de ikke er i orden.

– Vi har ei veldig lang kyststrekning i Malvik, som er en veldig stor del av friluftslivet i kommunen. Vi har saumfart kommunen for de mest aktuelle utplasseringssteder. Både langs sjøen og ved de store ferskvannene i kommunen, sier Bidtnes og legger til at de setter stor pris på at Tryg stiller opp med livbøyene.

– Det koster cirka tre tusen kroner stykket for tilsvarende bøyer og denne gaven besparer oss for store utgifter til et tiltak som kan være livreddende.

Bladet treffer Bidtnes når han får overrakt livbøyene av Mikal K. Sunde, stjørdaling og daglig leder ved trondheimskontoret til Tryg.

– Stor levering?

– Ja, vi har fått inn et parti som vi ønsket å levere ut til kommuner i vårt område og Malvik får mange av dem.

– Blir livbøyene brukt?

– Ja, det blir de. Jeg har ikke tall lokalt, men på landsbasis er det over tusen tilfeller at de har blitt brukt til redningsoppdrag, sier Sunde, mens han gir ei livbøye til Bidtnes.

– Er det problem med hærverk på livbøyene?

– I Trondheim har vi hatt problem at festfolk stjeler noen bøyer. Det er også noen som vil ha dem som pynt, dessverre, sier Sunde.

Daniel Broch Erichsen og Mikal K. Sunde K, som er daglig leder ved Trondheimskontoret til Tryg, overrakte livbøyer til Olav Bidtnes i Malvik kommune. Foto: Richard Bakken

Faddere

– Fadderordningen?

– Hver eneste livbøye har en fadder som har ansvar for at livbøyen er i god stand og klar til bruk. Ofte er det kommuner og lokale havnemyndigheter som har tilsyn med livbøyene. Mange velforeninger, marinaer og grendelag har også engasjert seg for å gjøre nærmiljøet sitt tryggere, og blitt faddere for en Tryg-bøye, sier han.

Livbøyen kastes

Bidtnes forteller at de har skaffet faddere til de fleste av de nye bøyene.

– I utgangspunktet skaffer vi i Malvik kommune faddere til bøyene og de har kontakt mot Tryg. Vi har fått tak i faddere til de fleste livbøyene. Vi mangler noen få, men der gjør vi en jobb. Det er sendt noen henvendelser og som vi venter på svar fra. På de kommunale friluftsområdene står vi som faddere selv, sier Bidtnes.

– Hvor tung er slik bøye?

– Den er et par kilo. Inne i bøya er det et tau som tas ut før den kastes ut til den som trenger hjelp. Det er laget en instruksjonsfilm som ligger ute på YouTube, som viser hvordan man brukes livbøyen på best mulig måte, forteller Mikal K. Sunde.

Ved Foldsjøen i Mostadmark er det planlagt å plassere ut to nye livbøyer. Foto: Malvik kommune