– At det ble Stjørdal, handlet først og fremst om nettverk, venner og familie, sier 24-åringen i ei pressemelding fra stjørdalsselskapet Tangen Engineering.

Stjørdal kommer godt ut

Hvert år lager avisen Kommunal rapport et barometer er alle landets kommuner rangeres ut fra en rekke nøkkeltall. Stjørdal troner helt øverst blant Trøndelags 38 kommuner, og på en fjerdeplass blant landets 356 kommuner.

I 2019 lå Stjørdal på en 193. plass, men karret seg opp til 25. plass i 2020. Nå er kommunen altså blant de beste i landet.

– Resultatet kommer som følge av hardt arbeid fra ansatte over tid, kombinert med god økonomisk styring. Det arbeides hver eneste dag for å levere gode tjenester til kommunens innbyggere, vi er opptatt av stabilitet over tid, sa ordfører Eli Arnstad til Bladet da resultatet fra året kommunebarometer ble kjent i august.

Sivilingeniør

Aleksander Lingstad er nyutdannet sivilingeniør innen IKT ved Universitetet i Agder (UiA). Han flyttet til Hegra etter masterstudiene og fikk seg jobb hos det lokale selskapet Tangen Engineering.

Tangen Engineering har en stab med senior utviklingsingeniører som har bred erfaring fra ulike bransjer. Her samarbeider utviklingsleder hardware Jon Torger Honne (bak) med utviklingsleder software Jan Leithe (t.h.) og Geir Arne Øfsti som er technical manager i Vision Remote. Foto: Einar Karlsen

– Jeg var ordentlig skolelei på slutten av utdanninga mi. Da bedrifter holdt presentasjoner om sine trainee-program for oss studenter, hadde enkelte programmer som varte fra 1-3 måneder før du var aktivt ut i arbeid. Det appellerte ikke til meg. Jeg var lei av studier og ville ut i jobb. Her la Tangen Engineering opp et mye bedre program. Jeg ble involvert i prosjekter fra første dag, forteller Aleksander Lingstad.

Som svamper

Jan Leithe er utviklingsleder hos Tangen Engineering. Han ble ansatt i bedriften i 2016, og har jobbet med programvareutvikling siden 1985. Som senior teknolog er han involvert i de fleste prosjektene til selskapet.

– Som nyansatt hos oss går du inn i en effektiv mentorordning. Det vil si at vi legger opp en plan for opplæring og trening sammen med deg. Vi har verken tid eller råd til lange prosesser for nyansatte. Hos oss er folk inn i prosjekter umiddelbart, sier Leithe i ei pressemelding fra selskapet.

– Alle burde hatt en Jan i sin oppstart, sier Aleksander Lingstad om sin mentor Jan Leithe i Tangen Engineering. Foto: Privat

Han mener at det er helt avgjørende at han og Aleksander deler kontor og sitter tett på hverandre. På den måten har de kort vei til hverandre for råd og støtte.

– Aleksander og andre nyutdannede er viktige tilskudd til virksomheten. Det er spennende å få tilført nye impulser og personer med en annen bakgrunn. Dette tilfører oss masse. Dessuten har de en læreevne som overgår oss, jeg må nok innrømme det. De er som svamper, og det har vært ordentlig moro å følge utviklingen Aleksander har hatt på den korte tiden han har vært her hos oss, sier han.

Derfor velge Stjørdal

Aleksander Lingstad peker på flere ting når han blir spurt om hvorfor flere nyutdannede og jobbsøkere bør se til Stjørdal og Tangen.

– Stjørdal ligger nær flyplassen, nær storbyen om du ønsker det, og nær natur og opplevelser. I tillegg er det et voksende teknologimiljø med flere mindre virksomheter som jobber med hele verden som oppdragsgivere. Ikke minst får du muligheten til å bli med i prosjekter og lære av de beste fra dag en, sier han.

30 selskap

Med i alt 30 teknologiselskaper er Stjørdal kommunen med flest teknologiselskap i Trøndelag, utenom Trondheim.

– At Stjørdal har så mange teknologiselskaper, er nok nytt for mange, sier Arve Leren.

Han er gründer av teknologigruppen Tangen Innovation. Leren peker på at NHOs kompetansebarometer fra 2021 viser at 46 prosent av trønderske NHO-bedrifter oppgir at de har et kompetansebehov innenfor «Ingeniører og tekniske fag».

Dette er tall han kjenner seg godt igjen i.

– Det er knallhard konkurranse om de beste hodene. Derfor er det viktig for oss å løfte frem både teknologimiljøet her i Stjørdal, men også Stjørdal som et sted å bo og arbeide. Og med Værnes som nærmeste nabo og ny E6 snart på plass er veien til markedene og opplevelsene kort, sier han i pressemeldinga.