Tiggende og trekkspillende østeuropeere finnes så å si i hver eneste by her i landet. Denne uka har vi også hatt innslag av fenomenet her i Stjørdal.

Noen av Stjørdals innbyggere reagerer sterkt på tiggingen. I løpet av de siste dagene har lokalavisa mottatt flere henvendelser fra lesere. Noen er redd tiggingen også vil medføre kriminalitet. Heldigvis er det ingenting som tyder på økt kriminalitet i Stjørdal i kjølvannet av sommerens innslag av østeuropeiske tiggere.

Politiet nøyer seg med å konstatere at tigging er ikke forbudt i Norge. Politiet lar tiggerne være så lenge de oppfører seg anstendig.

At fattige mennesker fra EU-land benytter seg av mulighetene til å tigge i Norge, bør heller ikke overraske. En og annen tiggende rumener hadde nok det norske folk greid å tolerere. Men antallet vi i nå ser, og måten det organiseres på, gjør at vi reagerer. Det er naturlig.

Flere av tiggerne og trekkspillerne er med i velorganiserte grupper med bakmenn som tar sin del av utbyttet. Politiet har avdekket at mye av det vi ser i bygatene dessuten er skalkeskjul for en rekke kriminelle handlinger. Det kan med andre ord være snakk om mafialiknende virksomhet. Dette må bekjempes.

Et stort antall tiggende østeuropeere i Norge er, sant nok, problematisk og belastende. Men så lenge de ikke begår ulovlige handlinger, må vårt samfunn akseptere at tiggerne er her. Selv om vi ikke liker det, fortjener de den samme respekt og behandling som våre «egne» tiggere. Derimot er det avgjørende at det slås hardt ned på den kriminaliteten som bedrives og at reaksjonene skjer raskt.

Enkelte politikere mener Norge skal bekjempe problemet med østeuropeiske bander ved å gjeninnføre passkontroll på alle grenseoverganger. Tanken er både bakstreversk, håpløs og totalt umulig å gjennomføre. Nye utfordringer kan ikke møtes med gammel medisin.