Siste arbeidsdag torsdag i denne uke. Hvor forberedt er han på en pensjonisttilværelse?

– Fremdeles skyver jeg denne sluttdatoen foran meg sjøl om det er 1. juli som er datoen. Jeg føler på en måte at jeg skal ut i ferie. Får ta noen uker nå først, så får vi se hva som skjer.

Det er en godt kjent stjørdaling som nå trekker seg tilbake og plomberer døra inn til sin praksis. Døra blir stengt i hele juli måned, lokalene pusses opp av nye eiere, allerede er det på plass to tannlegestoler, mot en i hele Per Joars tid i Gata.

– Jeg har solgt praksisen til tannlegene Unni Rømo Dullum og Arne Dullum. De overtar også kundelistene, og tannhistorikken hos disse. Det vil si rundt 1500 personer, sier Lillebo.

Vi lurer litt på om kundelista kunne vært lengre om han hadde hatt kapasitet for flere.

Det er slik at Lillebo for alltid har vært stjørdaling, faktisk hegrasbygg i sine første leveår. Ssentrumsgutt, Stokkmoen og senere på grensa til» husbymyring», for så å bli skatvalsbygg for et par år siden.

Spør om han kjenner mange, og mange han?

– Skulle jeg tatt imot alle som har spurt meg, så burde vi kanskje vært 8-9 tannleger på kontoret mitt. Tror i alle fall vi måtte vært mange.

Vernepliktig løytnant

Det var kompisen Jan Perry Finnøy på Stokkmoen som var avgjørende for yrkesvalget.

– Han hadde tidlig bestemt seg for å bli tannlege. Da ble det også det på meg.

Forteller det var en gjeng stjørdalsgutter som dro til Oslo for å studere samtidig. Ulike studium, han nevner i troppen Sverre Kringen, Jens Ravlo, Jan Perry...

Tidlig bestemte studenten seg at han helst ville gjøre unna verneplikta si på Værnes, og da på tannlegekontoret der. Det betydde at han måtte gjøre unna befalskurset på sommeren i studietida. Det gjorde han og kom til Værnes som vernepliktig løytnant.

Da var han også tannlege. Ikke akkurat tannlegelønn, men det var tannleger i Stjørdal som gjerne tok imot en nyutdannet tannlege med kapasitet til å ta noen kunder.

– Jeg må få si først at på Værnes var jeg med og tok i bruk den nyåpnede sykestua i 74/75, splitter nytt tannlegekontor også. Samtidig, mens jeg var tannlege der, tok jeg også noen timer hos tannlege Olav Tromsdal. Så sommeren 75 startet jeg hos Øyvind Ness, og ble der ett års tid, før jeg overtok praksisen etter John Berge i forretningsbanken, lokalet øst for Fokus bank.

Så kom han til nye og egne lokaler i Apotekergården, sammen med sin tannhelssesekretær Tove Valstad, og de sto sammen i nesten 40 år.

Glad i jobben

Per Joar har likt jobben sin. Glad i folk, glad i en prat. Dette forteller nok alt om at han de siste 20 år knapt har sagt ja til en ny kunde.

– Hvordan har tannhelsa forandret seg?

– Enorm forandring, og derfor blir kundemassen så stabil. Går vi flere tiår tilbake i tid, så var det ikke vanlig at pensjonistene kom til tannlegen med sine egne tenner i overmunnen. Ja, var de heldige nok så hadde de ikke gebiss i underkjeven. I dag har mange av pensjonistene veldig bra tenner. Jeg har en pasient som har vært pensjonist i to–tre år, han har 32 egne tenner, og det er faktisk alle anleggene du har, sier Lillebo.

Han husker fra sine første tannlegeår at trafikken på kontoret før jul alltid økte til dels kraftig.

Nå i juli er kontoret stengt. Per Joar har ferie. Etter ferien har han også fri, han er pensjonist. Har ikke tatt det helt innover seg, vet ikke hva det innebærer. Han gruer seg ikke. Har alltid fylt fritida.

– Jeg kommer nå rett hjemmefra, maler et stakitt, litt moderne stakitt, som er konstruert med tanke på å ta noe ned høyden på huset.

Havnet på Skatval

For et par år siden kjøpte familien nytt hus helt nede i fjærasteinene mellom Vinge og Fiskvika på Skatval. Hele huset totalrenovert og utbygd, glasshus mot sjøen. Her må han spyle bort saltet etter at det har blåst i meste laget. Her har han også en mindre fotballbane, barn og barnebarn elsker lek med lærkula. Det finnes tøffinger blant dem, så litt knokkel kan det også bli.

Det er slik at tannlegen er kretsmester i fotball, for Flora, men årstallet har han glemt.

Han har også brekt både ribbein og fot, uten at han forteller at det har skjedd på fotballbanen. Hvor lenge han da ble sykemeldt?

– Nei, en tannlege kan sitte under arbeidet. Så det gikk fint.

Han er også jeger, storvilt, elg og hjort har han siktet mot i 30 år. Det i Forradalen og Ogndalen i Steinkjer.

Joda, han har hytte. Hytte ved østre Sonvatn.

– Det tar en og en halv time å gå dit, sier Lillebo.