Therese Thyholt Henriksen (21) og mamma Marit Kindem Thyholt (54) fra Stjørdal har pakket ferdig tursekkene.

Tidlig onsdag morgen starter ferden mot det som er Europas høyeste fjell: Elbrus. Det ligger sørvest i Russland, på grensen mot Georgia i Kaukasus-fjellkjeden. Fjellet rager 5.642 meter over havet.

– Jeg har hatt lyst til å bestige Elbrus i flere år, og tanken var å gjøre det i fjor. Men da ble det Alpene i stedet. Nå passet det bra i år, og Therese var ikke tung å be. Hun elsker slik type aktivitet. Vi gleder oss, sier Marit Kindem Thyholt til Bladet.

– Frihetsfølelse

Hele reisefølget på 16 personer møtes på Gardermoen onsdag morgen. Flyet går videre til Moskva. Dagen etter flyr de til Mineralnye Vody, der en buss frakter dem til Cheget som ligger ved foten av Elbrus-fjellet.

En norsk guide og hjelpere skal få nordmennene til toppen.

– Å være høyt oppe, skue utover og se hvordan kloden er skapt; det er utrolig fascinerende. Det gir en frihetsfølelse og man får en egen ro, forteller Marit.

Både hun og datteren liker seg ute i naturen og har trampet rundt i norske fjell. Og for tre år siden besteg Therese Kilimanjaro, som er 200 meter høyere over havet enn Elbrus.

– Vi er begge aktive og trener mye, så ingen av oss frykter for formen. Knærne er nok mine svakeste punkt, men jeg regner med det skal gå fint. Naturen i Norge er vakker, men det blir spennende å få oppleve en annen kultur, sier Marit.

– Dere frykter ikke høydesyken?

– Nei. Vi skal bruke god tid på akklimatiseringen, og vi skal gå rolig. På den måten vil kroppen tilvenne seg høyden. Men vi kommer sikkert til å føle ubehag med kvalme og hodepine.

Snø på toppen

Søndag 16. juli skal de etter planen være tilbake på norsk jord. Helt sikkert med mange flotte minner og nyttige erfaringer.

– På toppstøtet av Elbrus kan det være is eller snø og veldig kaldt, og det er viktig at vi ikke bommer på utstyret vi pakker med oss. Både jeg og Therese har grublet mye og brukt god tid på det, sier en spent og forventningsfull Marit Kindem Thyholt.