Kommunestyrepolitikeren fra Fremskrittspartiet er selv innom Halsen sykeheim daglig, for å besøke sin kone. I går fikk han nok av forholdene med underbemanning og eldre som ikke kommer opp av sengene før ved middagstid. Han oppsøkte derfor rådhuset for å ta opp saken med pleie og omsorgssjef Lars Eirik Nordbotn og etatsjef Stein Gunnar Espe.

– Svaret jeg fikk er at situasjonen er like ille over hele linja. Alle institusjonene er hardt presset spesielt nå om sommeren med ferievikarer og uerfarne folk, sier kommunestyrerepresentanten. – Situasjonen er uholdbar. Det er ikke akseptabelt, og heller ikke lovlig at folk ligger til sengs 18-20 timer i døgnet, sier Nilsen Malvik. Han er opptatt av at forholdene bare har blitt verre og verre de siste årene. Akkurat for øyeblikket er det spesielt ille på grunn av mange ferievikarer og urutinerte folk. På grunn av trange budsjettrammer er det heller ikke aktuelt å forsterke bemanningen. – Men dette er overhode ikke noe angrep på de ansatte. De fortjener all mulig ros for sin innsats, men de fast ansatte er selv frustrerte og utslitte av å jobbe i dagens situasjon, sier Nilsen Malvik.

– I henhold til forskriften som fins skal folk for eksempel kunne følge en normal døgnrytme og unngå unødvendig sengeopphold. Det skjer langtfra bestandig. Da jeg var der i går ropte flere om hjelp til å komme opp, og klokka nærmet seg middagstid. Dette er imidlertid bare et av eksemplene, sier Nilsen Malvik, som også opptatt av at livskvaliteten for mange av beboerne ble vesentlig mye dårligere da kommunen vedtok å fjerne aktivitørstillinger i mars i år, for å spare penger. – Passiviteten dreper like sikkert som curacit, det virker bare langsommere, sier han. Han vurderer derfor å anmelde Stjørdal kommune for lovbrudd, for å få satt større fokus på problemen i eldreomsorgen.

Related content