– Vi har i dag oppdatert farevarselet noe, siden dette beveger seg raskere mot nord enn vi trodde. Lavtrykket er på vei, og i går lå det an til å bli kraftigst kommende natt, men nå ser det ut til å ta seg opp allerede i ettermiddag, sier statsmeteorolog Julie Solsvik Vågane til Bladet onsdag klokka 13.

Meteorologisk institutt sendte ut gult farevarsel for kraftige vindkast i fylket tirsdag, og nå forteller Vågane at varselet er oppdatert. Vinden kommer tidligere, og brer seg lenger sør enn først meldt. Nå viser farevarselet at faren for kraftige vindkast vil øke fra klokka 20.00 onsdag, og vil minke fra i 01-tiden natt til torsdag.

Vindkast på over 115km/t

– Onsdag kveld er det ventet kraftige vindkast på 27-33 meter i sekundet fra sørvest på det kraftigste.

– Vi skiller mellom middelvind og vindkast, så vi kaller det ikke orkan i kastene, men hvis det hadde blåst så kraftig over lengre tid ville det vært nesten orkan, sier Vågane.

Ifølge Wikipedia orkan en kraftig vind med middelstyrke over 32,6 m/s ( 118 km/t), målt 10 m over bakken, over en periode på minst 10 minutter. Det vil ikke skje, men kastene vil kunne oppleves som veldig sterke. Meteorologisk institutt melder en middelvind som har styrke sterk kuling utsatte steder og periodevis liten storm ved kysten onsdag kveld.

Dette er status allerede om få timer, klokka 17.00 ifølge meteorologenes prognoser. Det haster om du vil binde fast noe. Foto: Meteorologisk institutt

Utfordrende vindretning

– Sør-vestlig vind er etter det jeg forstår en utfordrende vindretning for blant annet Stjørdal. Det vil absolutt kjennes godt, og er nok til å plukke med seg løse gjenstander. Trampliner som flyr av gårde er ofte et fenomen ved slike vindkast, så det kan bli en del skader hvis man ikke sikrer dem, sier statsmeteorologen.

Solsvik Vågane sier at de er sikre på t det blir vind, men at styrken vil «variere voldsomt» etter hvor man bor.

– Akkurat nå ser det ut som det er mest ute ved kysten, og det ser heldigvis ut som vi vil kunne forvente i nedre sjikt, altså omkring 27 meter per sekund i de kraftigste kastene. Det som kommer nå kan trygt betegnes som en høststorm, avslutter statsmeteorologen.