– Vi har ikke hørt så mye om hvordan det har gått hittil i sommer, bortsett fra at det har vært en del ledig kapasitet. Det er ungdommer som har meldt seg til tjeneste, men som ikke har fått noe å gjøre enda, forteller Marthe og Frode. De hadde sin første arbeidsdag i går.

– Vi har fem ute på oppdrag i dag, og vi har minst 40 ungdommer til å sette i arbeid, sier Marthe. Hun håper folk vil tenke etter om de har behov for å få utført noe arbeid.

Ungdom fra oppdragssentralen kan ta på seg det meste, så lenge det ikke kreves faglært arbeidskraft og arbeidet ikke er risikofylt.

– Jeg skal selv spørre naboer og kjente om ikke de trenger noe hjelp. Det er mest spørsmål etter å få utført hagearbeid og maling, og det er vel naturlig på denne tida av året, men oppdragssentralen kan også gjøre andre ting, sier Marthe. Hun tar gjerne imot telefoner eller besøk. Frodes hovedoppgave er å kjøre og bringe ungdommene til arbeidsplassen.

– Men det er altså litt stille?

– Ja, det kan gjerne komme flere oppdrag. Men det er sikkert en del som er bortreist nå i fellesferien.

Marthe og Frode hører til de heldige som har noen uker sammenhengende arbeid i sommer. De er ansatt av kommunen i tre uker og overtar stafettpinnen etter to andre ungdommer, som hadde første økta med tre uker på basen i Ungdommens Hus.

– Hva gjør dere ellers i sommer?

– Jeg er tømrerlærling og skal tilbake på jobb hos Treco A/S i Øfsti etter at jeg har vært her, sier Frode som bor i Muruvik. Marthe fra Hegra forteller at hun har badet, feriert, vært sammen med venner og hjulpet besteforeldrene.

ARBEIDSLYST: Det er over førti ungdommer som står og sparker i grusen, klare for å ta på seg arbeid gjennom oppdragssentralen, forteller Frode Vennatrø Olsen og Marthe Emelie Melansø Buan. Foto: Finnøy
Foto: Finnøy