Flåtten har bredt seg utover hele Stjørdal. Til og med i hagene i sentrum plukker katt og hundeeiere stadig oftere flått. Bladet har vært i kontakt flere kjæledyreier som har funnet flått på sine kjæledyr. Det overrasker ikke veterinærene Hilde Landfald og Solveig Arnøy Slåttholm ved AniCura Stjørdal Dyreklinikk.

–Vi har inntrykk at det blir verre og verre for hvert år. Også utvider flåtten utbredelsesområdet sitt oppover mot fjellet. Det var ganske rolig i vår, men så hadde vi to varmdager og da eksploderte det, sier Landfald. Hun forteller at det er aller verst ved sjøen.

–På steder som på Vikanlandet og på Skatval er det mye flått, men vi ser også at man kan få flått om man går på Forbordsfjellet, sier Hilde Landfald.

Mindre i Malvik

Arnøy Slåttholm ikke inntrykk av at det er like galt i Malvik

– På Hundhammeren har jeg ikke funnet noe flått på hund eller katt. Men vi har hatt noen kunder fra Vikhammer som har funnet flått der. Og inntrykket er at det blir mer for hvert år, sier Slåttholm.

–Er det mye flått i år?

–Ja, jeg har inntrykk av at det blir mer for hvert år. Jeg merker det også på egne dyr. For fem år siden så trengte man ikke å behandle dyrene, men nå er det nødvendig, sier Landfald.

Bruker flåttmiddel

– Har dere mange henvendelser?

–Ja, jeg vil tro at halvparten av kundene anskaffer et middel mot flått til sine kjæledyr. Kanskje flere. De får resept på flåttmiddel. Det er flere typer som brukes. Det finnes pipette for å ha på nakken til katter. Også finnes det halsbånd. Til hund finnes det pipette, halsbånd og tabletter. Tabletten virker slik at flåtten setter seg fast, men faller av når den får i seg medisin. Pipetten virker slik at flåtten skyr området. De aller fleste vil ha tabletter og synes at de virker bra. Det finnes det tabletter som man gir hver måned eller tredje hver måned. Halsbånd virker fra seks til åtte måneder. Pipetter virker en måned.

–Kommer folk for å fjerne flåtten?

–En gang iblant, men de fleste fjerner den selv. Ofte faller flåtten av når den har sugd nok. Mange synes det er heslig og de som synes det er ekkelt vil ha flåttmiddel. De som finner en flått i uka på hunden eller katta, bare plukker den og lar det være.

Kan få betennelse

–Blir kjæledyra syke?

–En gang iblant kan de få betennelse der flåtten har sittet, men det er ikke ofte. Også kan de overføre sydom som borrelia.

–Er borrelia blitt påvist i Stjørdal?

–Ikke i år og de som har fått det tidligere behøver ikke ha fått det her i nærområdet, sier Landfald.

Hun sier generelt at hvis man ikke er i kontakt med gress eller buskas, så får man ikke flått.

–Dyret må være i kontakt med vegetasjon. Hvis man er redd for at dyret skal få det, kan det være lurt å gå på stier når man er ute i marka, sier veterinær Hilde Landfald.

Stavern 20120613. En flått kravler på menneskehud. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix