De aller siste brikkene er i ferd med å komme på plass for Fredrik Midtsjø (24) etter overgangen fra Rosenborg og norsk toppfotball til AZ Alkmaar og nederlandsk toppfotball.

– Torsdag var jeg og samboeren og handlet inn møbler til den nye leiligheten vi snart skal flytte inn i. Nå handler det om å spille seg inn i startoppstillingen på laget for å få de siste brikkene på plass, sa Fredrik Midtsjø til Bladet i forrige uke.

Stjørdalingen begynner å bli ganske lei av hotellivet.

Helt siden overgangen fra Rosenborg til AZ Alkmaar etter Europa League-play off-kampen mot Ajax på Lerkendal den 24. august, har han bodd på rom 405 på Hotel Oostzaan i utkanten av Amsterdam, 10 minutter i bil unna treningsanlegget til klubben han har signert en femårsavtale med.

– At AZ vil ha en såpass lang avtale føler jeg er et signal på at de har tro på meg som fotballspiller. Samtidig er det også en trygghet med en så lang avtale, sier Fredrik Midtsjø som benytter seg av Bjørn Tore Kvarme som rådgiver.

Sentralt

– Til Alkmaar og hjemmebanen er det omtrent en halvtime fra hotellet, sier Fredrik Midtsjø som sammen med samboer Silje Sæther Sætereng (24) ser fram til å flytte inn i en drøyt 100 kvadratmeter stor nyinnkjøpt leilighet litt mer sentralt i Amsterdam i løpet av kort tid.

– Det skal bli veldig bra å få noe for seg sjøl. Hotellet er ok det, men det blir kjedelig i lengden, sier Fredrik Midtsjø som er på hils med alle ansatte på hotellet etter å ha bodd der snart i to måneder.

Leiligheten ligger i bydelen Overhoeks, rett over kanalen for sentralbanestasjonen i Amsterdam. Nærmeste nabo til leiligheten er Eye Film Museum som ble åpnet i 2012.

– Fra leiligheten er det fem minutter å gå til et stoppested for en kanalbåt som frakter passasjerer gratis over til sentralbanestasjonen. Når vi er der så er vi i sentrum av byen, sier Midtsjø.

Klubbkamerat og tidligere medspiller i Rosenborg, verdalingen Jonas Svensson, bor et lite stykke unna hvor Fredrik og Silje skal bosette seg.

Besøk

– Det er greit med en forholdsvis stor leilighet. Da har vi nemlig gode muligheter til å ta imot besøk hjemmefra, sier Fredrik Midtsjø.

– Har du hatt besøk allerede?

– Ja, pappa og søsteren min var på besøk i forbindelse med kampen mot Excelsior. Men den fikk jeg ikke spille så det ble en slags bomtur for de to, sier stjørdalingen.

– Vi lå under 2–0 ved pause og treneren gjorde to bytter i pausen. Dermed var det små muligheter til å få spilletid, sier Midtsjø. AZ tapte kampen 2-0.

Språkkurs

Fredriks samboer er utdannet sykepleier, men å skaffe seg jobb er ikke det aller viktigste nå.

– Vi har bestemt oss for å lære oss språket. Så det første vi skal gjøre sammen er å starte på et språkkurs. Det ser vi fram til, sier Fredrik.

De siste par månedene har han hatt litt dårlig samvittighet ovenfor samboeren som har bodd i Trondheim hvor hun blant annet har prøvd og selge leiligheten på Nardo.

– Men markedet for boliger i Trondheim er ikke akkurat hett for tiden, sier Fredrik Midtsjø.

Nytt treningsanlegg

Tidligere fikk ikke de som spilte for AZ Alkmaar bo i Amsterdam.

– Hvorfor ikke?

– Ledelsen i klubben mente det var for lang avstand fra Amsterdam og til treningsanlegget. Men i fjor åpnet AZ et splitter nytt treningsanlegg nærmere Amsterdam. Da ble det greit å bo i byen, sier 24-åringen.

Og ifølge midtbanespilleren er det et fantastisk anlegg klubben har fått bygd. Det benyttes både av A-laget og klubbens ungdomsakademi. Anlegget består blant annet av fire kunstgress- og tre gressfelt.

En 3.500 kvadratmeter stor bygning inneholder 11 garderober, kontorlokaler, 100 kvadratmeter med egne rom for fysioterapi, et treningsstudio og tre restauranter. Det er også tre vaskerom og den ene fotballbanen har tribuneplass under tak for 200 tilskuere.

Et steg videre

– Alt ligger veldig godt til rette for oss spillere i klubben, sier Fredrik Midtsjø som føler at overgangen fra Rosenborg til AZ Alkmaar er et steg videre i karrieren.

– Og det handler ikke bare om fotballen. Også som menneske er det et steg videre med et liv i et annet land med en annen kultur, et annet språk og nye opplevelser, sier han.

– Etter hvert som vi blir mer etablert så skal vi benytte oss mer av byen. Det skjer mye i Amsterdam, ikke minst på konsertsiden, sier han.

Legendariske The Rolling Stones spilte på Amsterdam Arena 30. september. Men de engelske superveteranene er ikke akkurat Fredrik Midtsjø sine største favoritter på en konsertscene.

– Jeg har sansen for artister som John Legend og Ed Sheeran. Han skal ha konsert på Amsterdam Arena i juni neste sommer og det har vært veldig artig å få oppleve han der, sier Fredrik Midtsjø.

Utelukker ikke RBK-spill

24-åringen utelukker ikke at han en gang i fremtiden spiller fotball for Rosenborg igjen. Han debuterte for trondheimsklubben i en cupkamp mot moderklubben Stjørdals-Blink i mai 2010, mens han altså avsluttet Rosenborg-karrieren med å være med på å slå ut det nederlandske storlaget Ajax av Europa League i august i år.

– Bir du Rosenborg-spiller igjen, Fredrik?

– Kanskje det. Skal ikke utelukke noe, sier 24-åringen.