Trenerne og lærerne ved Meråker videregående skole ønsker ikke å skjemme bort elevene unødig. De skal heller lære seg å stå på egne bein.

– Det kan ikke bli finere enn det er nå. Jeg er privilegert som har mulighet til å ha kontordager i Grova, sier Frode Estil (45).

Bladet møter ham på ei treningsøkt onsdag formiddag. Nærmere 100 elever er i sving med ski på beina i praktanlegget. Det er blå himmel, tre-fire minusgrader og preparerte løyper. Det betyr perfekte forhold.

45-åringen er et produkt av Meråker videregående skole. Nå er han med og former morgendagens skihelter med skolens filosofi.

– Det handler om å fôre elevene med mest mulig kunnskap og skape refleksjon. De trenger påfyll når de kommer hit og starter utdanningsløpet i 1. klasse, sier Estil.

– Skal drives nøkternt

Han er idrettsfaglig leder ved den videregående skolen i bygda, og vet godt hva som skal til for å lykkes. Sakte, men sikkert skal de unge jentene og guttene bli bedre og tryggere til å stå på egne bein.

– Hos oss skal elevene lære seg å bli selvstendige, og vi skal gi dem et bevisst forhold rundt sin egen trening. Vårt mål er ikke nødvendigvis å presentere en fasit, men heller bruke treningstimene som gjør at de forstår prinsippene med trening, sier Frode Estil.

– Vi får mye gratis, for de aller fleste elevene bor på hybel og lærer å klare seg selv. Det har også stor betydning, legger han til.

Estil nyter stor respekt i skimiljøet. Han forteller at mange langrennsløpere blomstrer først etter junioralder. Jaget etter resultater i tidlig alder har ikke fokus på skolen i Meråker. Og det er ikke snakk om å sy puter under armene til treningsvillige ungdommer. De skal forstå at det ikke finnes noen snarveier – det er hardt arbeid som er oppskriften.

– Vi ønsker ikke å skjemme bort elevene unødig. Det skal drives nøkternt, understreker Estil.

Selv begynte han «voksenlivet» høsten 1988. Som 16-åring startet tok han med seg flyttelasset fra Lierne for å begynne ved langrennslinja i Meråker.

Tøff start

– For meg betydde det nesten alt. Å gå på skole her var et avgjørende steg i min karriere. Skimiljøet i Lierne var ikke så stort, og i Meråker kom jeg til gode trenere, et godt miljø og mye som var godt tilrettelagt, sier Estil.

Han er kroneksempelet på at resultater i ung alder ikke trenger å ha betydning for hvor god man blir som seniorløper. 45-åringen var aldri topp 50 i Hovedlandsrennet. Men som sisteårs junior vant han norgescupen sammenlagt.

– Jeg var egentlig god som junior, og følte jeg var klar til å ta det neste steget. Men jeg kom brutalt ned på jorda i starten av seniorkarrieren. Min første VM-medalje tok jeg som 28-åring, sier Frode Estil.

Han tror mange håper de kan slå ut i full blomst tidlig i karrieren, og bruker Petter Northug, Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug som eksempler på det.

– Men dette er unntakene. Som regel trenger man flere år før man når toppen, sier Estil.

Selv kan han se tilbake på en flott karriere i skisporet. Estil har totalt 13 OL- og VM-medaljer, derav 6 gull. Både i OL i Salt Lake City i 2002, VM i Val di Fiemme i 2003 og VM i Oberstdorf i 2005 reiste han hjem med tre medaljer.

– Hvem blir OL-konge og OL-dronning i PyeongChang?

– Oi, den var vanskelig. Det er jo i langrenn jeg har best oversikt. Tror jeg svarer Johannes Høsflot Klæbo og Marit Bjørgen. Samtidig har du Johannes Thingnes Bø i skiskyting som også er høyaktuell.

Unner Iversen suksess

Estil har troen på at Emil Iversen og Meråker-bosatte Kathrine Rolsted Harsem kan komme hjem med minst en OL-medalje hver.

– Med fullklaff så er det absolutt mulig. Jeg unner Emil et godt OL etter det som skjedde i Lahti i fjor, sier han.