Bjørg Sissel Kvannli, rektor ved Meråker videregående skole, hviler ikke på laurbærene. Hun har store tanker og vyer for skolens framtid.

For fire år siden kom Bjørg Sissel Kvannli til Meråker for å ta fatt på jobben som rektor ved Meråker videregående skole. Ingen enkel jobb med tanke på at skolen hadde levert den ene verdens- og olympiske mesteren etter den andre. Men Kvannli har med sitt engasjement og sin energi tatt rollen som skolens hærfører på eksemplarisk vis. Og hun har store tanker om fortsettelsen.

– Man må ha to tanker i hodet samtidig når man er rektor ved skolen i Meråker. En må ha evne og vilje til å tenke strategisk, samtidig som en er operativ og får satt tanker og ideer ut i livet. Der synes jeg vi er gode. Jeg sier vi, fordi skolen har dyktige ansatte som drar lasset sammen. Vi utfyller hverandre meget bra, sier Kvannli.

Må være endringsvillig

I dag er det ingen tvil om at langrenn og skiskyting er de to store motorene ved skolen. Men det trenger ikke vare evig. Det er rektoren fullstendig klar over.

– Vi må hele tiden tilby det ungdommene ønsker. Så det er fullt mulig vi må ta høyde for nye idretter på sikt. Det handler i hele tatt om å være endringsvillig, se muligheter og gripe dem. Vi må tørre å tenke stort og annerledes.

Men rektoren glemmer heller ikke kanskje det viktigste samfunnsoppdraget skolen har. Nemlig å gi ungdommene god opplæring.

– Primæroppgaven vår er gi et tilbud om videregående opplæring. Det betyr god kvalitet på det faglige ved skolen. Jeg synes vi lykkes der. Nesten null frafall og et karaktersnitt på vei opp gir er gode svar for oss som jobber ved skolen.

Sammensveiset gjeng

Noe av det som gleder rektoren aller mest ved skolen, er samholdet og evnen til å trekke lasset sammen. Det gjelder både blant elever, studenter og ansatte.

– Vi har et godt læringsmiljø og stor aktivitet. Sykefraværet ved skolen er veldig lavt, noe jeg tolket som om vi har et godt arbeidsmiljø.

At folk trives ved skolen og i Meråker, ser vi gjennom at veldig mange av dagens lærere og trenere tidligere har vært elever ved skolen.

Skryter av studentmiljøet

Kvannli er veldig fornøyd med at bygda har fått på plass et godt universitetstilbud ved skolen.

– Det å ha Nord Universitet med på laget gir oss en helt annen faglig tyngde. Samarbeidet mellom skole og universitet fungerer utmerket, og vi utveksler både ansatte og kompetanse. Det gir oss også en mulighet til å tenke mer langsiktig i forhold til utvikling av elevene våre. Det er en filosofi jeg og resten av skolen har tro på.

Stort trykk på skolen

I forkant av OL har det vært stort medietrykk på skolen. Men det er de godt vant med. Både riksdekkende aviser, radio og utenlandske journalister har de siste dagene besøkt skolen. Alle leter etter svaret på hvorfor Meråker er så gode til å produsere enere.

– Vi er glad for at media ønsker å besøke oss, og jeg mener vi er gode til å ta i mot gjester her ved skolen. Dette er god omdømmebygging for oss, lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi blir satt på kartet.

Jobben er en livsstil

Bjørg Sissel Kvannli er ikke redd for å si at jobben som rektor tar masse tid, men hun angrer ikke et sekund på at hun sa ja.

– Denne jobben er en livsstil. Du må være på og være til stede i alle sammenhenger. I tillegg tror jeg nok at det ville være vanskelig å være rektor her om du ikke er over snittet interessert i skisport. Det er i hvert fall en fordel, sier Kvannli.

Og hun engasjerer seg også i idretten på fritida. Nå er hun styreleder i Maskintråkk AS, styremedlem i Trøndelag Skilaug og ikke minst sjef for neste år NM på ski i Meråker.

– Har du tid til alt dette?

– Ja, det har jeg. Denne jobben gir meg mye energi og det er en fryd å jobbe sammen med så mange dyktige folk. Så vi gleder oss stort til å få hele ski-Norge på besøk neste år. Da skal vi vise fram bygda og skolen fra sin beste side.

– Helt til slutt. Klarer dere å fylle opp noen av de ledige plassene i OL-ringene deres i løpet av de to neste ukene?

– Ja, det tror jeg. Vi har mange som kan klare det. Jeg var i Falun i fjor, og da herrene vant stafetten i ski-VM, var tre av utøverne tidligere elever ved skolen. Det kom en tåre da...