Men han flyttet raskt tilbake til besteforeldrene i bygda.

– Jeg har bare gode ord å si om ham. Det var en ung herremann som var seriøs og trente mye, sier Høiseth om hybelbeboeren i sokkelleiligheten i Tollmovegen i Meråker for en god del år siden.

Den unge herremannen han snakker om er Niklas Dyrhaug (30). Tydalingen var elev og student i skibygda i sju år. Det første året bodde han hos besteforeldrene i Meråker, men så tok mamma Tove og pappa Ole Ingebrigt et grep.

Saken fortsetter under bildet.

Niklas Dyrhaug. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Spreking

– Niklas hadde det bra hjemme hos besteforeldrene sine. Han fikk hjemmebakt brød og klærne vasket. I tillegg var det stor oppvartning da han hadde kompiser på besøk. Vi syntes imidlertid det var greit at han også bodde for seg selv, og derfor ble det ordnet slik at han flyttet inn på hybel. Det var også med tanke på at besteforeldrene skulle få litt avlastning, sier mamma Tove Moe Dyrhaug og smiler.

Niklas, som er høyaktuell til femmila og stafettlaget til de norske langrennsherrene i OL i PyeongChang, tok med seg flyttelasset og havnet i sokkelen i huset til Karl-Kristian Høiseth og familien. Der bodde han sammen med blant andre Ole-Marius Bach. Men etter ett år på hybel ble «hjemlengselen» for stor.

– Han innså vel hvor bra han hadde det og flyttet tilbake, sier Tove og ler.

Det hadde helt sikkert ikke noe med forholdene i sokkelen til Høiseth-familien å gjøre. Karl-Kristian (40) forteller at han oppgraderer standarden når det trengs. Det er ikke mulig å få 40-åringen til å røpe noen heftige historier om den norske langrennsløperen.

– Det er ikke så mye å fortelle. Alt gikk rolig for seg. Da Niklas skulle hjem til Tydal, husker jeg at bestefaren kjørte han til Stordalen. Derfra løp han over fjellet og ble hentet på den andre siden. Niklas var en spreking, sier Høiseth og smiler.

– Du kan ikke avsløre noen damehistorier?

– Nei, så nøye fulgte jeg ikke med!

I tillegg til Niklas Dyrhaug har han også huset Mari Eide (28), som er i den norske langrennstroppen.

Saken fortsetter under bildet.

Mari Eide. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er litt ekstra artig å følge med hvordan de gjør det ettersom de har bodd her. Men jeg vil absolutt ikke ha noe av æren for at de er i OL-troppen.

Elevkonsulent ved Meråker videregående skole, Marit Johannesen, opplyser at det i skoleåret 2017/18 bor drøye 230 elever og studenter på hybel i Meråker. Tre av dem bor i kjelleren til familien Høiseth. Karl-Kristian forteller at han har leid ut sokkelleiligheten siden huset ble satt opp i 2004.

– Det har gått veldig fint, og det har stort sett vært rolige folk i kjelleren. Samarbeidet om utleie med skolen fungerer også bra, sier han.

Trives i kjelleren

Nå er det malvikingene Sivert Høiseth (17), Håvard Thorsnes (18) og verdalingen Mathias Røiseng Aksnes (17) som leier leiligheten. De to første går på langrennslinja, mens sistnevnte satser på skiskyting.

– Vi har det friere enn vi har hjemme. Her trives vi bra, sier Sivert.

Saken fortsetter under bildet.

Karl-Kristian Høiseth passer på at hybelboerne har det bra. Mathias Røiseng Aksnes (t.h.), Håvard Thorsnes og Sivert Høiseth trives i sokkelen. Foto: Lars Sørnes

– Hvem er sjefen av dere tre?

– Si det. Tror det må bli Karl-Kristian!

Trioen har totalt 80–90 kvadratmeter å boltre seg på. De har felles stue, kjøkken og lagerbod. I tillegg har de en oppvarmet smørebod til disposisjon.

– Det er greie gutter som satser hardt på idretten sin. Alt av lys er som regel slukket klokka 22 om kveldene, så de legger seg tidlig. Reglene vi har satt sier at det ikke er lov med besøk etter klokka 22, og de må spørre om å ha overnattingsbesøk. Nå har de bodd her i halvannet år, og det har ikke vært noen problemer, sier Karl-Kristian Høiseth.