Universitetet har gitt skolen en ny dimensjon

Får beholde utøverne lenger.

Per-Øyvind Torvik og Ole Jørgen Bruvoll studerer teknikk etter ei økt. Begge er storfornøyd med at Meråker har fått et eget universitetstilbud.   Foto: Lars Sørnes

Sport

For 22 år siden startet det første kullet opp på idrett grunnfag. Nå har universitets tilbud i Meråker, gitt skolen et fortrinn og mange nye muligheter.

Høsten 1996 startet en gjeng langrennsløpere og skiskyttere opp på et nytt tilbud i Meråker. Idrett grunnfag og universitet hadde kommet til bygda.

– Dette tilbudet har vært en suksess fra dag én. Her får ungdommene være i Meråker i inntil sju år, og skolen får følge idrettsutøverne over en enda lengre periode, sier Per-Øyvind Torvik, som har vært sentral siden oppstarten i 1996.

Kompetanseheving

I starten var det Høgskolen i Nord-Trøndelag som hadde det faglige ansvaret, nå er tilbud underlagt Nord Universitet.

– Det å få Nord Universitet med på laget har betydd mye. Universitetet har vært positiv til tilbudet fra dag én, og er en meget viktig bidragsyter til det vi jobber med daglig her ved skolen. Og så er det gull verdt for videregåendeelevene å kunne ha en treningshverdag sammen med gode seniorutøvere. For oss som er trenere ved skolen kan vi nå følge utøverne i inntil sju år om de følger hele utdanningsløpet, fortsetter Torvik.

Han berømmer også universitetes iver på forskning og utvikling, og sier at hele skolemiljøet nyter meget godt av det.

Beste plassen på jord

En av de som er studenter ved Nord Universitet i Meråker er libyggen Ole Jørgen Bruvoll. Han kom til Meråler før sisteåret på videregående og er nå ferdig som student til våren. Bruvoll har høye ambisjoner, og det resulterte i en bronsemedalje under U23-VM i Sveits nylig.

Han mener at han ikke kunne hatt det bedre enn det han har i Meråker.

– Meråker er den beste plassen om du vil satse på langrenn, og valget om å flytte til Meråker har vært avgjørende for min utvikling. Her har jeg kommet til et studiested som tar hensyn til belastningen vi har med tanke på trening og konkurranse, samtidig som vi får et godt skoletilbud, sier Bruvoll, som håper å få gå verdenscup innen kort tid.

– Hva nå etter at du er ferdig i Meråker?

– Har ikke lagt noe plan ennå. Men jeg er ikke fremmed fra å fortsatt bo i Meråker i flere år framover og kombinere dette med nettstudier. Jeg skal i hvert fall finne en god løsning et annet sted om jeg skal velge bort Meråker, sier Bruvoll, som langt i fra er første libygg som har hatt suksess med opphold til fjellbygda.

– Ole Jørgen er et godt bevis på at det å få jobbe med utøvere i et lengre tidsperspektiv er viktig. Selv om vi ikke er kjent for å ha de beste juniorne, var veldig mange av de som representerte Norge under U23-VM studenter her ved skolen, avslutter Torvik.