Hovedtreneren i Stjørdal Håndballklubb (SHK) er kokken i familien som også består av kona Trine Hansen Blomquist og de tre kattene Pipen (13), Caisa (1) og Gizma (2).

– Råvarer må være enkelt å få tak i. Og frosne grønnsaker kan være en grei løsning i en travel hverdag. Men skal jeg lage mat til et helgemåltid så bruker jeg helst ferske råvarer, sier SHK-treneren som har en kjøkkenbenk som blant annet er full av all slags urter.

Urter fra Frosta

– Kona jobber som fysioterapeut på Frosta og der er det enkel og rikelig tilgang til urter som jeg benytter meg mye av i matlagingen, sier han.

Kona Trine Hansen Blomquist blir som regel benyttet som rydde- og vaskehjelp når ektefelle Björn kokkelerer på kjøkkenet hjemme i Åsen. Foto: Knut Sollihaug

Andre ingredienser han har en forkjærlighet for er krydder som karri, gurkemeie og forskjellige slags løk.

– Gurkemeie er en slags fattigmanns safran. God på smak og gir maten en flott farge, sier Blomquist.

Svogeren

– Når startet interessen for matlaging?

– Hm. Det startet for 15–16 år siden da svogeren min og jeg var ute på fisketur. Så begynte vi å teste forskjellige smaker til forskjellig slags råvarer. Så har det bare spist på seg, bokstavelig talt, sier håndballtreneren som er i ferd med å lage en fiskegryte.

Björn Blomquist. Foto: Knut Sollihaug

Tomat, rødløk, hvitløk og sjalottløk surrer i panna sammen med olje, karri, salt og pepper.

– Alt dette gir gode smaker. Og for å få et best mulig resultat er timing viktig. Timing er også viktig på håndballbanen, men er vel så viktig også på kjøkkenet, sier han.

Etter at denne blandingen har fått nok tid i panna er det på tide med litt grønnsaker og basilikum. Så følger fisken, denne gang frossen torsk, til slutt.

– Fisken skal så vidt være i panna før servering, sier han.

Lite brød

– Serverer du noe til fiskegryta?

– Ikke nødvendigvis. Er det helg så kan det være greit med for eksempel hvitløkbrød. Men på hverdager bruker vi lite brød, sier 49-åringen som først og fremst har sansen for enkel og vellaget mat.

Björn Blomquist. Foto: Knut Sollihaug

– Det må ikke være noe hokus pokus. En filet av skrei, hjemmelaget potemos av mandelpotet og enkle grønnsaker er noe av det beste jeg kan få servert, sier han som kommer fra Göteborg i Sverige.

Lutefisk

– Har du sans for typisk norsk mat?

– Jeg synes å spise lutefisk med alt tilbehør var en fasinerende opplevelse. Fikk det servert hjemme hos Stjørdals-Blinks herretrener i håndball, Kurt Kristoffersen, i fjor høst. Men det er nok Kurts kone og ikke Kurt som få æren for at det ble et uforglemmelig måltid, sier Björn Blomquist.