Lørdag 4. august skal det ut-kjempes en skytterduell på Frigården som nok handler mer om ære enn poeng. LS2018 har i samarbeid med HV12 invitert alle de 47 ordførerne til duell på skytebanen. Invitasjonen har også gått til fylkesordfører Tore O. Sandvik, fylkesrådmann Odd Inge Mjøen og fylke-smann Frank Jenssen.

Så langt har 35 av de 50 innbudte meldt at de kommer på skytterduell. Det betyr to lag når kampen skal avgjøres på skytebanen.

Har tro på Vigdenes

Alle ordførerne som har meldt sin ankomst, har fått utdelt hver sin lokale mentor for å stille best mulig forberedt. Stjørdalsordføreren har fått en stødig veileder, Gunnar Fornes fra Hegra.

– Det her skal vi nok få til, sier Fornes, vel vitende om at det kan være vanskelig å finne rom i kalenderen til skytteraspiranten for trening.

Selvtilliten er i orden

Ordføreren selv er nok mer selvsikker.

– Dette blir gøy. Har skarpskyttermerket i sølv fra tida i forsvaret, og så har jeg god trening i å skyte bom med hagle under fuglejakta. Så jeg føler meg vel forberedt. Forresten Gunnar, har du tid til ei økt 4. juli, sier Ivar Vigdenes, som forkorter årets ferietur med en dag for å få med seg skyteduellen på Frigården.

– Ingen vits å sende varaordføreren ut på et slikt oppdrag. Til det er han for grovkalibret.

Ryktene sier at Meråker-ordfører Kari Anita Furunes har lagt seg i hardtrening foran årets store happening.

– Det bekymrer meg ikke. Det er artigere å vinne med lite trening, sier ordføreren med et smil før han sier at det kanskje er på sin plass å la andre vinne når de gjester Stjørdal.

Forsvaret og HV12

Men det er ikke bare skyteduellen som står på programmet når de trønderske politikkertoppene gjester Stjørdal og LS2018.

– Det er lagt opp til et heldagsbesøk, der vi starter dagen med besøk inne på Værnes garnison. Der får de i første omgang informasjon om Det Frivillige skyttervesen og landskytterstevnet, sier arrangementsansvarlig for ordførerduellen, Ole Hermod Sandvik.

Etter at skytterduellen er over, returnerer følget til garnisonen for mer info om HV12, forsvaret og den store militærøvelsen Trident Juncture.

– For oss er det viktig å gi alle ordførerne i Trøndelag informasjon om viktigheten av Forsvarets tilstedeværelse i Trøndelag og alle de fordelene vi har med at HV12 er lokalisert på Værnes. Vi skal også informere om det gode samarbeidet Forsvaret har med politiet om et nytt treningssenter, sier Sandvik.

Ordførerdagen avsluttes med tilstedeværelse av åpningsseremonien for LS2018 i Kimenparken lørdag kveld. Der vil også fylkes mest treffsikre ordfører få sin heder.