– Jeg dro til Meråker etter OL og var sammen med personer og omgivelser som gir meg energi. Jeg var her i fire uker og fant meg selv igjen. Det er alltid Meråker som gir meg det jeg trenger når ting er vanskelig, sier Harsem.

Hun snakker med Bladet på mandagens mediedag på Teveltunet Fjellstue. Det norske kvinnelandslaget i langrenn avsluttet samlingen i Meråker dagen etter. 29-åringen blir alvorlig når OL i PyeongChang i februar i år blir tema. Kathrine Harsem sier rett ut at det ikke var gitt at hun skulle fortsette satsingen på langrenn i år.

– Etter OL var jeg ganske langt nede. Det var egentlig nære på at jeg la opp, sier hun åpenhjertig.

Mislyktes

Vi skrur tiden litt tilbake, nærmere bestemt i februar. Harsem viste gryende form før OL, og tok sin første pallplass i verdenscupen i sprintrennet i Planica under en måned tidligere. Men gråtkvalt måtte hun stå foran TV-kameraene å snakke om nedturen i OL-sprinten. Det ble exit allerede i kvartfinalen.

– Jeg mislyktes totalt i OL. Jeg fikk påvist influensa i etterkant og fikk ikke utslag for det før jeg kom hjem. Da jeg var i PyeongChang mistet jeg mye motivasjon, forteller Harsem.

Hun innrømmer at hun ikke kjente seg i storform før fjorårssesongens store mål. Noe var galt med kroppen.

– Jeg hadde ikke reist til OL hvis jeg hadde følt meg helt rævva, men jeg følte meg ikke som vanlig. Jeg er en person som alltid gjør det beste ut av situasjonen, og jeg brukte all energien min til å mobilisere alt jeg hadde til sprinten. Jeg slapp meg ikke ned før jeg kom i mål, og gjorde det beste jeg kunne ut i fra forutsetningene. Jeg kjente at jeg ikke fungerte, men jeg brukte ikke energi på det. Hadde jeg vært mer i tvil så hadde jeg gitt fra meg plassen. I tillegg slet jeg med veldig dårlige ski og det gjorde ikke saken noe bedre, sier Harsem.

Også utenomsportslige utfordringer sørget for at hun for alvor gikk i tenkeboksen om hun skulle fortsette med ski på beina. Hun har tidligere vært åpen om at lillesøster Camilla sliter med spiseforstyrrelser.

Samlivsbrudd

– Jeg har fortsatt en syk søster som gjør at jeg ofte tenker på at langrenn ikke betyr så mye. Men jeg har tenkt på at dette er mitt liv, og det skal jeg leve på den måten jeg vil leve det. Det er nå jeg kan satse på ski og det kan jeg ikke gjøre om 10 år. Jeg kommer til å angre hvis jeg legger opp nå, sier Harsem.

29-åringen var også gjennom et samlivsbrudd i fjor vår, som førte til at hun flyttet fra Meråker og hjem til Bærum. Men nå har hun kjøpt seg hus i skibygda som hun tar over 1. august.

– Det blir meråkerbygg av meg. Jeg har faktisk kjøpt huset der jeg bodde i mine to første år i Meråker, den gang på hybel. Her har jeg god utsikt og natur rundt meg. Tora Berger bor på den ene siden og Frode Estil på den andre, så det blir fint, sier hun og smiler.

Saken fortsetter under bildet.

Kathrine Harsem har forelsket seg i Meråker. Her ved Teveltunet Fjellstue. Foto: Lars Sørnes

Jobber med motivasjonen

Motivasjonen er tilbake, og Harsem opplyser at hun er i den fysiske formen hun skal være på dette tidspunktet av året.

– Fysisk har det gått bra i oppkjøringen, men det er som sagt en del utenomsportslige ting som gjør at alle dager ikke er like lett å håndtere. Denne idretten handler mye om det mentale også. Jeg jobber mye med det sammen med folk som står meg nær, og håper at jeg kan klare å gjennomføre det jeg skal fram til sesongstart. Da skal jeg stå på startstreken og være fit for fight.

– Jeg jobber daglig med motivasjonen og det å finne gleden i treningen og satsingen. Det er ikke slik at alt er bra og perfekt pr. dags dato, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg hadde ikke takket ja til landslagsplass om jeg visste at jeg ikke hadde klart å gi det jeg må overfor de andre jentene på laget. Jeg må bidra. Målet mitt er å kunne mestre små mål hver dag og kjenne idrettsglede fra innerst i hjertet mitt.

Blir værende i Varden

Kathrine Harsem kom flyttende til Meråker i 2008. Hun ble raskt forelsket i bygda.

– Jeg trives virkelig godt i Meråker. Her er det fine folk, en fantastisk natur og omgivelser, gode treningsmuligheter og et godt treningsmiljø. Jeg har alt jeg trenger via skolen. Det er helt perfekt for en langrennsløper å bo i Meråker, understreker Harsem.

Og selv om gammelklubben Fossum IF forsøker å få henne tilbake, er hun krystallklar hvem hun skal konkurrere for i framtiden.

– Hjertet mitt er i Varden nå. Jeg har ikke et forhold til Fossum som klubb lenger, det er mange år siden jeg var der. Det betyr også mye mer for bygda her at jeg er i Varden enn det gjør for Bærum at jeg er i Fossum. Jeg kommer ikke til å bytte klubb så lenge jeg går på ski.

Kvinnelandslagets aller første langrennssamling i Meråker er hun svært fornøyd med.

VM i Seefeld

– Det var virkelig på tide. Jeg merker at jeg har en helt annen energi i meg når jeg er på samling her. Får enda mer energi. Folk har vært veldig fornøyd og det er jeg glad for. Det har skjedd mye og dagene har gått fort. Vi har hatt med oss Ole Morten (Iversen, red.anm.) i startfasen hans. Vi har fått mye input av forskjellige ting på trening som vi ikke har vært borti før, sier Harsem.

Sesongens store mål er VM i Seefeld neste år.

– Målsetningen er å komme meg til VM og klare å prestere på et høyt nivå gjennom hele sesongen. Hvis jeg skal til VM skal jeg gå en distanse, hvis ikke kan det være det samme. Sprint er hovedmålet mitt. Jeg har lyst til å prestere bra i sprint gjennom hele sesongen, for da kan det åpne seg andre muligheter også, sier hun.

– Hva tenker du om langrennssatsingen i tiden som kommer?

– Jeg må være motivert for å drive på med dette. Det har svingt veldig og jeg tar ett år av gangen. Nå er det VM som er det neste store som skjer, så får vi se etter det, sier Kathrine Harsem.