Sa nei til landslagsspill etter det hun opplevde som kroppspress fra landslagsledelsen

Kristine Nøstmo (26) fra Hommelvik sa nei til landslagsspill etter det hun opplevde som kroppspress fra landslagsledelsen.  Foto: NTB/Scanpix

Sport

Trondheims-Ørns fotballmålvakt Kristine Nøstmo (26) fra Grønberg i Hommelvik Nøstmo takket nei til landslaget vinteren 2018 som følge av det hun selv opplevde som kroppspress ifølge VG.

Hun ønsker ikke å representere Norge internasjonalt foreløpig.


 

Åpenhjertig

- Jeg vil ikke tilbake fordi jeg ikke klarer å assosiere landslaget med noe annet enn den opplevelsen jeg hadde. Jeg er livredd for å føle at jeg ikke strekker til basert på hvordan jeg ser ut. Jeg vil virkelig ikke oppleve det jeg har vært gjennom en gang til, sier en åpenhjertig Nøstmo til VG.

Landslagssjef Martin Sjögren synes det høres rart ut og blir lei seg når han blir presentert uttalelsene til Nøstmo.

- Vi ønsker ikke vektpress eller kroppspress. Vi gjør alt for å hjelpe spillerne. At Kristine har opplevd dette er ekstremt uheldig. Og det er kjedelig å få slike tilbakemeldinger, for det har absolutt ikke vært vår intensjon, sier landslagssjef Sjögren til VG.

Mot slutten av en landslagsssamling i oktober 2016, som ble ledet av daværende landslagssjef Roger Finjord, hadde Nøstmo et møte med landslagsledelsen - hvor Finjord ikke var involvert.

Hennes prestasjon under samlingen ble tema.

- Jeg hadde fått gode tilbakemeldinger underveis, men de mente det kunne vært lettere for meg dersom jeg ble noen kilo lettere, forteller hun til VG.

Brast i gråt

Nøstmo sier hun umiddelbart brøt ut i gråt da hun fikk beskjeden. Hun svarte med å kutte ut styrketrening og slutte å spise mat da hun kom hjem fra samling. Samtidig begynte hun å løpe mye for å etterkomme landslagets ønske om å gå ned i vekt før neste uttak en drøy måned senere.

Treningen ga resultater, og Nøstmo følte at hun presterte på et høyt nivå på novembersamlingen. Men mot slutten av samlingen fikk hun den samme beskjeden, og hevder i tillegg at hun fikk konkrete forslag til hvordan kun kunne gå ned i vekt.

- De foreslo blant annet å trene på soveromsgulvet før frokost, men jeg trente allerede to ganger daglig uten noen hviledager i uken. I tillegg måtte jeg ta kontakt med en ernæringsfysiolog for å vise at jeg virkelig ønsket dette, sier Ørn-keeperen, som føler hun ble stilt et ultimatum:

- Hvis jeg ikke gjorde disse tiltakene, fikk jeg ikke bli med videre, sier 26-åringen.

For to år siden ansatte Idrettens helsesenter en klinisk ernæringsfysiolog som blant annet har ansvar for å følge opp ernærings- og kostholdsrutiner på landslagene.


Kunne juble for seier i serieåpninga

To jenter fra Malvik på banen da Trondheims-Ørn vant.

 

Eksperter

Før det benyttet NFF seg av Olympiatoppens eksperter på ernæring for veiledning forteller han videre.

- Vi håndterte dette slik vi trodde var best for henne, og for å hjelpe henne til å bli en bedre spiller, sier Martin Sjögren og forteller at Nøstmo var en del av en stipendsatsning i januar 2018 som landslaget støttet økonomisk i tett samarbeid med Olympiatoppen.

Stipendsatsingen ble starten på slutten av Nøstmos landslagskarriere. Gjennom daværende Trondheims-Ørn-trener Thomas Dahle sa hun nei til landslaget senere på vinteren 2018.

- Kristine trengte støtte til å ta et valg og jeg var med som en støttespiller. Jeg sto bak henne 100 prosent uansett hva hun gjorde, og det gjør jeg fortsatt. Valget ble tatt for å lette hverdagen til Kristine, sier Dahle til VG.

Han trakk seg som hovedtrener i Trondheims-Ørn i fjor sommer og har vært hovedtrener for toppserieklubben Avaldsnes denne sesongen.

- Før hun tok standpunktet var det en Kristine som ikke hadde det bra. Når man ikke har det bra utenfor banen, presterer man ikke bra på banen heller, svarer han på spørsmål om det hun opplevde på landslaget fikk noe betydning for hennes prestasjoner i Trondheims-Ørn, sier han.

Har vurdert å legge opp

- Jeg innså at jeg måtte si nei til landslaget. Jeg hadde det ikke noe godt med meg selv. Jeg har opptil flere ganger vurdert å legge opp og dette vurderes fortsatt da jeg sliter med belastningsskader i begge knærne. Jeg har også et ekstremt anstrengt forhold til mat, noe som noen sikkert vil kategorisere som spiseforstyrrelser, sier Nøstmo.

Hun understreker at hun ikke ønsker å angripe noen i denne saken og deler sine erfaringer fordi hun ønsker at det ikke skal skje med andre.


Nøstmo vraket fra troppen til EM

Kristine Nøstmo får ikke være med til europamesterskapet

 

Blir tatt tak

- Jo flere som deler historiene sine, desto større er sjansen for at det blir tatt tak i kroppspressdebatten, sier 26-åringen som understreker at ”det ikke finnes noen begrensninger uansett hvilken kropp man har”.

Hun ble inspirert til å dele sin historie etter å ha lest idrettsutøver og verdensmester Birgit Skarsteins Facebook-innlegg om ”sommerkroppen” i sommer, hvor hun tok et knallhardt oppgjør med kroppspress.

Nå følger hun Skarsteins eksempel og sier hun håper hun slår et slag for flere slik at folk «tør å snakke om det som kan være et tabutema».