OL-utsettelsen kan gi håndball-kaos og mer vrien oppgave for Norge

Andrea Austmo Pedersen (t. v.) og Silje Katrine Waade kan få en enda tøffere vei til OL etter at lekene ble utsatt ett år.   Foto: NTB/Scanpix

Sport

OL-kvalifiseringen i håndball utsettes ytterligere etter at Tokyo-lekene ble flyttet.

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) kan havne i en vrien skvis, mens Andrea Austmo Pedersen fra Saksvik, stjørdalingen Silje Katrine Waade og lagvenninnene på det norske landslaget risikerer tøffere motstand.

Ubestemt tid

Også IHF er satt på harde prøver i det siste. Det skulle spilles seks OL-kvalifiseringer i mars, tre for kvinner) og april, tre for menn. Disse ble så flyttet til juni på grunn av koronavirus-pandemien, men uten eksakt dato.

Nå har IHF «på ubestemt tid» valgt å utsette kvalifiseringsturneringene. Det kommer fram på forbundets hjemmeside. Norge skulle deltatt i begge, og gutta hadde fordel av hjemmebane i Trondheim mot Brasil, Chile og Sør-Korea.


 

Utpå høsten

Trolig vil kvalifiseringene gå som oppsatt både når det gjelder lag og spillesteder, men det kan komme til å skje utpå høsten.

Norges damelag skal opp mot vertsnasjonen Montenegro, Romania og trolig Thailand. Utsettelsen av kvalifiseringen gjør at rumenerne kanskje kan få tilbake tre viktige spillere fra en dopingutelukkelse innen den tid. Det vil i så fall gjøre oppgaven langt mer vrien for Norge.


 

IHF kan nå også få et delikat problem i fanget. Vinneren av det siste EM og VM før OL er sikret direkteplass i De olympiske leker. Det framgår av IHFs regelverk.

12 lag

Men etter at lekene ble forskjøvet til neste år, vil det spilles ytterligere EM i Danmark og Norge for kvinner og VM i Egypt for menn før OL-start.

Fra tidligere er to lag for begge kjønn klare for OL etter EM- og VM-gull de siste årene.

I utgangspunktet skal det delta 12 lag for begge kjønn i OL-håndballen neste år.