– Nå er det slik at jeg gir gass én gang i året, og bare det er jo en attraksjon for publikum. Det er artig å toppe formen for andre. Selv vet jeg at den er god, sier han og ler.

Hallgeir Martin Lundemo (50) håper på mange deltakere og mye publikum når årets utgave av Meråker Mountain Challenge arrangeres lørdag 5. august.

Prøve-NM i år

Ultraløpet er på 70 kilometer og løypetraseen går fra Guddingsvika til Teveltunet. Neste år blir terrengultraen godkjent som norgesmesterskap.

– Det blir prøve-NM i år, og vi skal gjennomføre løpet som om det er et NM. Vi har ikke satt oss en målsetning om antall deltakere i år, men fokuserer heller på at det skal være en fin opplevelse. Men jeg vil tro at det kommer en del som vil teste løypa til neste år, sier primus motor, arrangør og deltaker, Hallgeir Martin Lundemo.

– Slike ultraløp er stort. For noen år siden var man «gal» hvis man la ut på slike turer, men sånn er det ikke lenger. Og det er ingen ultraløp i hele Europa som kan skilte med at 98 prosent av traseen går i skogs- og fjellterreng. Det er unikt, legger han til.

50-åringen vet hva han snakker om. I mange år har han testet seg selv i meråkerfjellene. Han har gode råd å komme med til de som vil prøve seg.

– Du må være glad i naturen og fjellet, være turvant, ha styrke og kondisjon, være riktig kledd og ha med rett utstyr. Da klarer man det meste. Mange får en mestringsfølelse av å komme i mål etter en slik tur. Det er ikke farlig å kaste seg ut i det. Og hvis man ikke klarer å gjennomføre, så blir man ekstra motivert til neste gang igjen, forteller Lundemo.

Fjellmaraton

For de som synes 70 kilometer er vel drøyt, så kan de velge fjellmaratonløypa. Den er på 42.195 meter.

– Løypa er både artig og populær. Terrenget i både ultra- og maratonløypa er som skapt for utholdenshetsidretter. Jeg er stolt av å vise fram det vi i Meråker har å by på, og jeg håper mange kommer og ser nytten av det, sier Hallgeir Martin Lundemo.

– Hvordan er din egen form?

– Jeg holder meg i trening, og toppformen er rett rundt hjørnet. Det blir interessant å se om jeg kan matche tidene mine fra tidligere år.

Holder for stor fart

Lundemo forteller at allroundlandslaget i langrenn skal ha treningssamling i Meråker fra lørdag 5. august. Håpet er at noen av utøverne kaster seg med i Meråker Mountain Challenge.

– Emil Iversen ville stilt sterkt i en slik konkurranse. Nå vet jeg ikke hvor Petter Northug er i verden på det tidspunktet, men en duell mellom de to hadde vært spennende. Da tror jeg det må målfoto til.

– Matcher de deg også?

– Nå nei! De er ikke i nærheten av å henge på meg. Det blir for stor fart over lang tid for disse guttene, sier Lundemo og ler.