–Jeg har ikke lyst til å oppleve og måtte løpe ut og hjelpe fordi en har blitt påkjørt i fotgjengerfeltet. Men det er det jeg frykter skal skje, sier drosjesjåføren.

For kort tid siden publiserte et innlegg på Facebook om trafikkforholdene i Stjørdal.

Drosjesjåføren ønsket i utgangspunktet å rose foreldre som har lært barna sine å stå rolig i gangfeltet og vente til trafikken står. For som hun sier, man kan ikke stole på at bilene stopper.

Farlige episoder

–For noen dager siden ble jeg passert av en på moped i Ole Vigs-gata. Han kjørte som «død og helvete», så det er ganske skummelt. Det er flere fotgjengerfelt nedover der. Lørdag på dagtid var jeg ute og kjørte personbil. Da kommer en 3-4-åring løpende rett ut i veien i krysset Gågata - Stokkmoveien. Hvis en av disse som holder 50-60 km/t i sentrum hadde vært på feil sted til feil tid - da hadde det gått galt.

Torsdag denne uken skrev Stjørdalens Blad om dårlige vaner i trafikken og kjørelærernes råd for hvordan man skal takle forskjellige kryss og rundkjøringer. Her kan du også se en video som forklarer dette.

- Folk kjører som tullinger. Og det til tross for at det er 30-sone i hele sentrum. De tar sjanser. Jeg har hørt at det var 50-sone før, og at folk kanskje ikke har vent seg på at det er redusert. Men det er heller ingen unskyldning. Det er 30-sone og det bør respekteres, sier Cornelia Thötinen.

Kjenner dragsuget

Hun forteller at drosjesjåførene diskuterer farlige situasjoner og ting de opplever i trafikken.

–Vi er mye på veien og komme ut for ting stadig vekk. Folk kjører så en skulle tro de hadde stjålet både bil og drivstoff. Når du står nede på taxiholdeplassen ved Torgkvartalet kjenner du dragsuget av biler som kjører forbi.

Redd i trafikken

–Er du redd i trafikken i Stjørdal?

–Ja, enkelte ganger er jeg livredd. For det kommer så mange biler i stor fart imot deg, mange stopper ikke selv om de har vikeplikt. De oppfører seg som om de har forkjørsrett. Så og si hver dag er det nestenulykker i rundkjøringen i Halsøen. Folk kan ikke kjøre rundkjøring, rett og slett. De skifter fil i runkjøringen og gjør generelt sett alt mulig rart.

Cornelia Thötinen forteller at hun har vært yrkessjåfør i sju år.

–Jeg er ute til alle døgnets tider og ser en del av det som skjer. For noen år siden gikk trafikklærer Edel Rasmussen i Stjørdal ut med at det er en ukultur. Jeg er faktisk enig med henne, og det har ikke bedret seg.

Barn og eldre

–Det er ikke sånn at jeg regner meg som verdensmester selv. Jeg gjør også feil. Man lærer noe nytt hele tida i trafikken, sier drosjesjåføren. Hun mener løsningen er at hver og en må gå i seg selv.

–Hva kan gjøres?

–For det første må folk klare å legge ifra seg telefonen. Det prates og tastes, ser jeg. Folk må være mer oppmerksomme, se mer opp og i rundt seg, slutte og være uoppmerksom. De jeg tenker spesielt på er barn og eldre, deres sikkerhet, sier Cornelia Thötinen.