Bjørnen er tilbake igjen i sauflokkene i Meråker. Kanskje ulven også. Nylig fant John Gunnar Stormo en av sauene sine, nettopp revet av bjørnen.

– Bjørnen er tilbake igjen, sier John Gunnar Stormo. Hittil i sommer har han mistet rundt 30 sauer som er tatt av rovdyr. Stormo medgir at det er tungt.

Møysommelig

– Det er «frøktele tussi»! Det begynner å gå på psyken løs. Jeg var i ferd med å få bygd opp en ny besetning igjen, og så får jeg dette igjen enda en gang, sier John Gunnar Stormo.

Han sier at det er et møysommelig arbeid å bygge opp en god besetning. Det kan ta år, og det koster penger. Derfor blir det dyrt når rovdyr tar sauene som skulle være en del av stammen i en ny besetning.

På feil sted

Men tapene sliter også rent følelsesmessig.

– Man blir helt sundslitt. Jeg føler at jeg alltid er på feil plass, enten jeg er hjemme og jobber på gården, eller jeg er ute i terrenget og ser etter sauene, sier han.

– Så ille at du ligger våken om nettene?

– Jeg har det så travelt at jeg uansett bruker mye av nettene til å jobbe. Men jeg blir temmelig «ør i hauet» av hele tiden å ha dette i tankene, sier John Gunnar Stormo.

Ferske kadaver

Det har vært rolig i sauflokkene noen dager etter at det ble drevet jakt på bjørnen. Men sist torsdag ble det på nytt funnet sauer med ferske skader, skader som er forårsaket av rovdyr.

– Bjørnen er tilbake. For tre dager siden fant vi et ferskt kadaver som er tatt av bjørn. Men også andre rovdyr kan ha vært på farten, sier Einar Kolden, rovviltkontakt for SNO, Statens Naturoppsyn, i Meråker.

Bøndene gikk ut for å se til saueflokkene etter melding om bjørn

Mistanke

Den siste uken er det først og fremst Rangeldalen, området lengst sørøst i Meråker, som har vært utsatt for rovdyrskader i sauflokkene.

– Vi har en mistanke om at en ulv har vært på ferde, fordi det enkelte ganger kan være vanskelig å skjelne skader gjort av ulv og bjørn. Derfor har vi ikke konkludert på annen måte enn at de er tatt av fredet rovvilt, sier Einar Kolden.

Stort antall

Rovviltkontakten i Meråker sier også at antallet sauer drept av rovdyr nå begynner å bli stort.

– Med de siste som er funnet, er vi nå oppe i rundt 80 dyr.- I en del tilfeller, der kadavrene er for gamle til å kunne fastslå nøyaktig hvilket dyr som har forårsaket skaden, har vi bare vært nødt til å konkludere med «ukjent rovdyr», sier Einar Kolden.

Jakt på slagbjørnen. Jegere i Selbu og Haltdalen ble med

Bjørn skadeskutt i Stordalen

Resultatløs jakt på skadeskutt bjørn

Jegere i kø for å skyte på bjørn