Planpolitiker Geir Falck Andersen (H) er lite fornøyd med kritikken lokalpolitikerne får etter nei til Biltema. Han sier også at reglene burde være kjent for eieren av eiendommen og Biltema.

– Plankomiteens nei til Biltema i Norplastabygget kan ikke ha kommet som julekvelden på kjerringa på adm.dir. Knut Svenningsen i Biltema Norge A/S. Med alle de Biltema-butikker han har vært med og bygget opp, så har han tidligere erfart at vi som politikere har styringsrammer å styre etter.

Det er Høyres Geir Falck Anderssen, medlem av plankomiteen, og blant de i komiteen som nylig sa nei til Biltema-etablering i Norplastabygget, som sier dette. Høyrepolitikeren er tydelig lite fornøyd med alle ytringene og kritikken av lokalpolitikere i Stjørdal etter avslaget Biltema fikk. Han sier, at til tross for at noen i plankomiteen sa ja til Biltema, at komiteen ikke hadde annet valg enn å si nei.

En hel plan

– Jeg må si med det samme, at dersom Svenningsen ikke var orientert om reguleringsstatusen for Norplastabygget da de inngikk leieavtale med eier, så har partene et kommunikasjonsproblem, sier Anderssen.

Norplastaeiendommen på Tangmoen er i dag regulert til industriformål. Derfor var det behov for en dispensasjon fra Stjørdal kommune før etablering av Biltema i Norplastabygget.

– Vi ga en dispensasjon i bygget i oktober i fjor for Kvernland Bil. Samtidig ble det gitt et pålegg til eier av Norplastabygget om å legge fram en reguleringsplan for hele området innen fem år. Vi politikere spør samtidig huseier om det foreligger andre planer om etablering på eiendommen, men svaret er nei.

En til to måneder senere ser vi at det lyses ut stilling som daglig leder for Burger King i Norplastabygget, en totalt ukjent etablering for oss politikere. I januar i år kommer søknaden om denne etableringa. Men vi politikere lar oss ikke presse av at det er skrevet en leieavtale mellom huseier og Burger King, sier Anderssen.

Lar seg ikke presse

Anderssen lar seg heller ikke presse to ganger, som han sier.

– Så kommer det søknad om etablering av Biltema i bygget, 4.000 kvadratmeter denne gang. Her også skal leieavtale være skrevet. Dette så stort areal at nasjonale føringer slår inn, og sier en slik etablering ikke er lov, grensen går på 3.000 kvadratmeter, og blant annet derfor sier plankomiteen nei. Vi snakker her om kjøpesenterstoppen. Dette burde både eier av Norplastabygget og sjefen i Biltema visst om. De samme føringene er gjeldende i hele landet, sier Høyres Falck Anderssen.

Anderssen sier at dersom plankomiteen hadde sagt ja til Biltema, ville fylkesmannen umiddelbart kommet med innsigelse mot etablering av Biltema i industribygget.

– Jeg er svært forundret over, hvorfor ikke Tormod Salberg, som er medeier og talsperson i sammenheng med denne eiendommen, har startet regulering av eiendommen. Det er ikke engang varslet oppstart av reguleringsplanarbeidet, sier han.

Falck Anderssen er forundret over det, ikke minst fordi han hevder Tormod Salberg har uttalt at han på denne eiendommen i Havnegata har ytterligere 14.000 kvadratmeter han har mulige leietakere til.

Ute i det offentlige rom får lokalpolitikerne kraftig kritikk for sitt avslag til Biltema-etableringa.

– Vi kan ikke la oss presse hva enten det er næringsaktører eller folket. Vi må forholde oss til lovverk og fastlagte planer. Blir vi ettergivende for næringslivet, kommer andre grupper med sin kritikk av oss politikere. Vi må være konsekvente, og det er vi også i denne saken, sier Geir Falck Anderssen.

Ordknapp eier

Tormod Salberg, en av eierne av Norplastabygget, ønsker ikke å kommentere Geir Falck Andersens utspill. Men han sier at de er i gang med å lage en reguleringsplan for området.

– Så vidt meg bekjent så har vi satt i gang reguleringer. Utover dette har jeg ingen kommentarer, sier Tormod Salberg.

Forundret

Administrerende direktør i Biltema, Knut Svenningsen, sier at de var godt kjent med reguleringsstatusen for Norplastabygget.

– Vi var klar over statusen, men hadde regnet med å kunne få dette til gjennom en dispansasjon. Det er åpnet for bilrelatert virksomhet i bygget, og på andre siden av veien finner vi møbelsalg og salg av en rekke andre varer. Så vi er litt overrasket over at vi får nei i denne sammenheng, sier Svenningsen, som legger til at de har en meget god kontakt med eieren av området ved Havnekrysset.

Svenningsen påpeker også at Biltema har ligget utenfor det som er kategorisert som sentrum så lenge de har hatt vært til stede på Stjørdal.

– I tillegg er vi forundret over at den positiviteten vi opplevde under første del av søknadsprosessen, nå er helt borte. De første henvendelsene vi gjorde ble meget godt mottatt, forteller han.