Jonny Bäckström, ungdomskoordinator i Konfliktrådet i Nord-Trøndelag, mener det er ansvarsfraskrivelse fra kommunens side å mene at politiet alene har ansvaret for å drive forebyggende arbeid blant ungdommen.

Han har lest i Stjørdalens Blad om ungdomsmiljøet i Meråker. Han mener at kommunen selv kan gjøre noe for å få vite hva ungdommen er misfornøyd med.

Oppsøkende

– Meråker bør satse på en ungdomskontakt, en person som jobber oppsøkende blant ungdom. En ungdomskontakt har daglig kontakt med ungdommen og jobber forebyggende. Stjørdal kommune har for eksempel fem ungdomskontakter og er dermed den kommunen i fylket som har flest, sier Jonny Bäckström.

Samtidig mener han at Meråker også bør ha en egen SLT-koordinator, en person som kan samordne lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak, og som er bindeledd mellom politi og kommune.

– En SLT-koordinator vil være krumtappen i kommunens forebyggende arbeid. En slik stilling sørger for at kommunens forebyggende ressurser blir samordnet og brukt mest mulig effektivt. I forhold til ungdom har det langt mer for seg enn et lensmannskontor uten folk, sier Jonny Bäckström.

Så langt han kjenner til, er Meråker i dag den eneste kommunen i Værnesregionen uten en egen SLT-kontakt. Samtidig sier han at det fins muligheter til å søke om tilskudd til en slik stilling.

– Hvilke erfaringer har andre kommuner på ungdomskontakt og SLT-koordinator?

– Veldig gode. Det burde så avgjort være flere av dem. Som ungdomskoordinator i Konfliktrådet jobber jeg tett med SLT-kontaktene rundt om i fylket, og jeg ser at denne kontakten er mye lettere i kommuner der det fins en egen SLT-kontakt, sier Jonny Bäckstöm.

Ung misnøye

Som kjent kunne Stjørdalens Blad nylig fortelle om Ungdataundersøkelsen, som ble gjennomført i Meråker våren 2015. Den viser at mange unge i Meråker ikke er fornøyd med lokalmiljøet sitt.

Ordfører Karin Anita Furunes mente at undersøkelsen ikke forteller nøyaktig hva ungdommen er misfornøyd med. Samtidig ga hun uttrykk for at det er viktig å ha eget politi i Meråker til å drive forebyggende arbeid blant ungdom.