Vern av dyrka mark har blitt en het potet i mange sammenhenger, og denne uken deltok blant annet ordfører Ivar Vigdenes på en jordvernkonferansen på Hell som samlet 150 fagfolk.

Her ble det blant annet diskutert hvordan man skal ta vare på matjorda i framtida. En av utfordringene for landbrukskommuner som Stjørdal er å gjøre plass til større næringsvirksomhet uten at det går på bekostning av dyrka mark.

For lite areal

– Er det for lite næringsareal i Stjørdal kommune?

– Ja. I næringssammenheng er dette en utfordring for oss. Vi har økt utnyttelsesgraden på Sutterøy, hvilket fører til at arealintensive bedrifter der også over tid vil søke seg bort, riktignok fordi andre og mer arbeidsplassintensive næringer kommer på plass der. Samtidig finnes ikke store tilgjengelige areal for arealkrevende næringsliv i nærheten av de store transportårene uten at man skulle omdisponert dyrkajord - og dette ønsker vi jo ikke. Vi har en rekke mindre områder det jobbes med, og også som står klar eller er i startgropen, blant annet Gevingåsen, Evja og Ydstines. Men det store området som lar vente på seg er oppe ved Frigården, eller Stormyra, hvor det er flere hundre mål. Dette fordrer imidlertid at vi kommer videre med infrastrukturløsninger for området, og her må vi ha med oss fylkeskommunen, sier Vigdenes.

Flytter til Malvik

13. desember skal Næringsforeningen i Trondheim, ha næringskonferanse hvor de blant annet skal se på areal for næringsutvikling. Malvik løser nå prekært behov for næringsareal for større deler av regionen, men spesielt for bedrifter fra Stjørdal, heter det blant annet i invitasjonen.

Vigdenes erkjenner at det gjør litt vondt i kommunehjertet å se næring flytte ut.

– På den ene siden skjærer det meg jo litt i brystet å se bedrifter velge lokalisering på eksempelvis Sveberg og Muruvik i stedet for i Stjørdal. På den andre siden så vet jeg jo at for flere av disse så skjer det fordi de over tid blir erstattet av virksomheter som er både mer arbeidsplass- og kapitalintensiv i Stjørdal, samtidig som vi gjerne snakker om en reiseavstand som ikke er avskrekkende heller, sier Vigdenes.

Han tror på å utnytte hverandres fortrinn i framtida.

– For en arbeidstager bosatt på Skatval så er ikke avstanden til Sveberg veldig avskrekkende sett i forhold til Stormyra, og for en fra Lånke er det like langt til Langstein. Og når alt kommer til alt så kan det jo hende alt dette blir én kommune når det kommer til stykket om noen år allikevel, samtidig som vi sparer dyrkajord og utnytter hverandres fortrinn, sier Vigdenes.

For mindre plasskrevende næring tror han løsningen i Stjørdal ligger i å bygge i høyden.

– For både bolig og mye næring så er dette helt klart et svar, ja. For den tunge arealintensive industrien derimot så vil de aldri finne lønnsomhet i å kunne produsere i flere etasjer i høyden. Ikke vil vi ha all transport- og støykrevende virksomhet i fortettede områder heller. Det er av denne grunn Malvik for oss vil være en avlastning i noe tid nå, før forholdene på Stormyra kommer på plass.

Gode på jordvern

Vigdenes mener at Stjørdal kommune er veldig god på jordvern sammenliknet med andre kommuner.

– Det meste vi har omdisponert gjennom kommunal behandling har vært «dyrkbar» jord og ikke dyrka jord, gjerne i utkantene. Samtidig som vi har hatt en betydelig nydyrking der som kompenserer for dette, sier han.