Fire menn fra Litauen er siktet etter at en litauisk mann (23) ble funnet død ved en bålplass i et skogholt i Lånke natt til 9. juli i år.

Mennene er siktet for grov kroppsskade med dødsfølge, eller medvirkning til dette. En 28-åring og 33-åring sitter fortsatt varetektsfengslet, mens en 43-åring og 48-åring er løslatt.

Obduksjonen viste at skadene som avdøde var påført, er forenlig med dødsårsaken.

Mange årsverk

Politiet har siden natt til 9. juli i år brukt store ressurser på etterforskningen.

– Sju personer har jobbet med denne saken på heltid siden etterforskningen ble satt i gang. I tillegg har vi hatt inn eksterne folk. Kripos har bistått i tekniske undersøkelser og rekonstruksjoner, og datakrimavdelingen har også hatt sine oppgaver tilknyttet saken, for å nevne noen. Totalt er det snakk om mange årsverk, sier etterforskningsleder Eivind Guldseth ved Stjørdal lensmannskontor.

Det er gjennomført rundt 170 timer med avhør av de fire siktede mennene fra Litauen. Guldseth forteller at det har vært krevende avhør, der de har vært avhengige av tolk.

– Dette er ekstrakostnader, og åtte-ni forskjellige tolker har vært med i avhørene, sier han.

Påtaleavgjørelse

Politiet i Stjørdal har nå etterforsket saken ferdig og sendte den over til påtalemyndigheten i forrige uke.

Politiadvokat Silje Valstad jobber skal nå gå gjennom saken og skrive et forslag til påtaleavgjørelse, som blir sendt til statsadvokaten.

– Jeg tar sikte på å sende den fra meg i løpet av denne uka, sier Valstad til Stjørdalens Blad.

– Blir det endringer i noen av siktelsene?

– Det er noe jeg må se på. Jeg kan ikke svare på det nå, sier hun.

Når statsadvokat Jarle Wikdahl ved Trøndelag statsadvokatembeter får saken på bordet, skal han gå gjennom den. Videre sender han forslag til påtaleavgjørelse til riksadvokaten, som skal ta en endelig avgjørelse om hva som skjer videre.

Rettssaken er forhåndsberammet til uke 9 og 10 i 2017.

Blod på klærne

Resultatene fra blodsporsanalysen til Kripos viser at den siktede 28-åringen var mest aktiv og sto nærmest da avdøde ble slått flere ganger i nakkeregionen med øks, ifølge politiet. Samme analyse viser at det også er funnet blod fra avdøde på den siktede 33-åringen. Sammen med 28-åringen ble han pågrepet av politiet på åstedet.

43-åringen og 48-åringen ble pågrepet i en leilighet i Stjørdal sentrum. Sistnevnte hadde også blod fra avdøde på klærne. Han har forklart at han trakk seg unna åstedet da det oppsto en slåsskamp.