- Jeg synes ikke dette er så dramatisk som noen vil ha det til. Det er uten tvil at slik som det står til med Europeisk forsvar, så er det NATO som er vår bærebjelke, sier Friis til Stjørdalens Blad.

Karsten Friis er seniorrådgiver og leder for forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Gjentar kritikken

Russlands ambassade i Oslo gjentar kritikken mot planen om å utplassere over 300 amerikanske soldater på Værnes og sier det ikke vil gjøre Nord-Europa tryggere.

Det er Maksim Gurov, talsmann for den russiske ambassaden i Norge, som i en epost til nyhetsbyrået AFP kommenterer utplasseringen av amerikanske marineinfanterister på Værnes.

– Stasjoneringen av rundt 330 soldater på Værnes vil helt sikkert ikke bidra til å forbedre sikkerheten i Nord-Europa, slår Gurov fast i eposten.

Forundret

Presseattaché Gurov har også tidligere sendt en epost til Adresseavisen der han skriver at han var forundret over planene om en amerikansk base i Norge.

Styrken som skal plasseres på Værnes består av et kompani soldater, 150– 200 mann, forsterket med logistikkpersonell, sanitetspersonell, eget artilleri eller stridsvogner. På Værnes har den amerikanske styrken tilgang til store mengder amerikansk militærmateriell som er lagret i flere fjellagre i Trøndelag.

Symbolsk signal

Forsker Karsten Friis, sier at det var langt større aktivitet i Norge under den kalde krigen.

- Da var det langt mer aktivitet med allierte i Norge enn det er i dag. Da var det opp mot 10.000 soldater i Norge. Så i et slikt perspektiv er dette svært lite. I tillegg er det vi ser i dag langt unna de øvelsesaktivitetene og nivået på tilstedeværelse som var under den kalde krigen.

- 300 soldater er ingenting militært. Det er snarere et politisk og symbolsk signal i dette som er viktig. Årasken til at det blir debatt er at de ikke bare skal være her på besøk, men være her hele tiden. Og om det utfordrer norsk basepolitikk om hvorvidt det skal være utenlandske baser her. Vi har hatt NATO-baser i Norge før. Vi har det i Stavanger. Men det er et hovedkvarter, ikke med skarpt personell. Men vi har hatt det før. Om ikke en avdeling som roterer fast, så har vi i praksis hatt allierte til stede i Norge.

Langt til Finnmark

Han mener det er forskjell på om amerikanerne er gjester på en norsk base, med norsk vakthold eller om de har en egen base med eget amerikansk vakthold. Det kunne eventuelt hatt noe å si - om det hadde hatt noe å si.

- Vi er i en propagandasituasjon hvor alt som sies og skrives misbrukes negativt. Jeg tror ikke de bryr seg noe særlig om dette i militære kretser i Russland. Det tviler jeg på. Norge er redd for å bidra til våpenkappløp og gjensidig opptrapping. Det ønsker vi ikke. Vi ønsker avskrekking og beroligelse. Men beroligelse i praksis er at vi ikke skal ha store styrker i Finnmark, og det opprettholder vi. Det er ikke noen amerikansk base i Finnmark.

Han sier det er nærheten til forhåndslagrene som amerikanerne har hatt i Trøndelag i lang tid, som trolig er viktigste i denne sammenhengen.

- Jeg synes ikke det er noe oppsiktsvekkende med dette. Værnes er langt unna Russland, sier Friis.

Viktig med tilstedeværelse

Han legger til at USAs tilstedeværelse er viktig for oss.

- USA er så mye viktigere for NATO enn alle andre NATO-land fordi nesten alle europeiske land har kuttet så mye ned på forsvarene sine at de knapt nok har kapsitet til å bistå hverandre i en konflikt. Skal vi ha et troverdig forsvar med amerikanerne inne i bildet, er det viktig at vi trener med dem og inviterer dem med. Sånn er det bare.

Amerikanernes tilstedeværelse på værnes er en prøveordning ut 2017.