«Smitten tar slett ikke ferie»

Smitteverntiltakene har vært veldig effektive i Værnesregionen. Derfor kan vi nå sakte åpne opp samfunnet igjen og prøve å komme mest mulig i normal gjenge.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Debatt

I værnesregionen har vi hatt svært få tilfeller av koronasmitte de siste månedene. Noen av kommunene har vært helt smittefrie. Det har vi all grunn til å være stolte over. Minimal smittespredning kommer av at vi alle har vært veldig flinke til å overholde smittevernreglene.

Likevel minner kommuneoverlege Leif Vonen i Værnesregionen oss om i et intervju her i Bladet forleden at smitten slett ikke tar ferie. Smitteverntiltakene har vært veldig effektive i Værnesregionen. Derfor kan vi nå sakte åpne opp samfunnet igjen og prøve å komme mest mulig i normal gjenge. Likevel kan vi ikke slappe av for mye når det handler om smitteverntiltak. Smitten kan fort komme tilbake igjen om vi ikke passer på.


 

Derfor er det litt bekymringsfullt å se hvordan mange av oss stimlet sammen på strendene under godværsdagene forrige uke. Her var det mange av oss som «glemte» behørig avstand til sidemann. Selv om vi lengter sterkt etter sol, bading og ferie, så tar smitten slett ikke ferie. Jo tettere vi er andre mennesker, jo større er faren for smitte-spredning. Den regelen er enkel og tydelig, men tydeligvis også vanskelig å huske på hele tida.

Korona-nedstengningen har rammet hardt i stjørdalsdistriktet. Forleden kunne vi her i lokalavisa melde om at Scandic Hell Hotell varsler om oppsigelser. Reiselivsbransjen som har mange ansatte i Stjørdal, er blant bransjene som sliter mest under koronanedstengningen. Her er det uvisst nå aktiviteten vil ta seg opp igjen. Det rammer mange bedrifter og ansatte.


 

Det finnes likevel lyspunkter. Aktiviteten på flyplassen på Værnes som er distriktets største arbeidsplass, er sakte, men sikkert i ferd med å ta seg opp etter hvert som flere flyruter kommer i gang. Nå skjer det også en forsiktig oppstart i utenlandstrafikken. Flere permitterte vil komme i jobb igjen.

Bildet framstår altså som noe mer nyansert. Her i lokalavisa har vi også rapportert om virksomheter som opplever vekst og tilstrømning av kunder. Når vi ikke kan reise som før, velger mange av oss å bruke mer av pengene våre lokalt. Det gir ringvirkninger og er positivt for mange bedrifter. Omstillingen for mange er tøff, men det finnes muligheter og lyspunkter.


 

Nå er det helt avgjørende at vi alle fortsetter å overholde smittevernreglene. God håndhygiene og en meters avstand til andre, er de viktigste huskereglene. For som kommuneoverlegen frykter; det er fort gjort å få en ny smitteoppblomstring. Det vil føre til at andre tiltak må gjeninnføres. Konsekvensene av det, blir større enn å overholde de enkle smittevernreglene.