«Hurra for alle menn og kvinner i synlighetsklær»

Barna i barnehagen setter stor pris på oppmerksomhet fra lastebilsjåfører og kranførere. Er en gruppe fra Taraxacum barnehage på tur.  Foto: Privat

Debatt

Vi er på tur med en gruppe barn i vårt nærområde. Vi har oppdaget en byggekran der i det fjerne og er på vei for å undersøke den nærmere. 10 små føtter er på vei til å møte dagen med nye oppdagelser. Er det noe vi er gode på så er det å oppdage ting som sikkert ikke er studert fra før, ikke så nøyaktig som det en 2 åring gjør iallfall. Opptatt av detaljer, de små, de nære ting i møte med lukt, syn, kropp og hørsel.


 

Etter å ha oppdaget både leirfivel, en gjenglemt refleksvest og en lue trasker vi mot målet- kranen.  Store i øynene står barna og kikker opp mot krana, den er så høy at de nesten vipper bakover på rompa når de ser opp på den. Vi står der og kikker i et miljø fullt av anleggsmaskiner. Vi ser en gaffeltruck, gravemaskiner i alle størrelser og farger, lastebiler og anleggsfolk som går rundt på området og jobber med sitt.

Så skjer det store! TUT! Vi ser opp på krana, der vinker mannen i krana til oss. Litt starstrucked står barna og ser opp! Krana rører på seg! Den svinger rundt og ned kommer kjettingen og lander ved gjerdet der vi står. Dette er store opplevelser for barna! En mann innom gjerdet ser hva som skjer og kommenterer: «Det er arti med maskiner», «ja, dette er rekrutering» sier jeg. Og tenker i mitt stille sinn: «Dere i synlighetsklær skulle bare ha visst hvilken heltestatus dere har for barn i barnehagen».

Saken fortsetter under bildet.

Lise Horten Hegli i Taraxacum barnehage mener det er bra for rekrutteringen av unge maskinførere når arbeiderne tar seg tid til å gi barna oppmerksomhet.  Foto: Privat

 

Mange ganger passerer det lastebiler, politibiler, søppelbiler, traktorer, firhjulinger og motorsykler forbi på rundkjøringen nedenfor barnehagen. For enkelte barn er dette et høydepunkt. Mye språklæring skjer i møte med synet av et motorisert kjøretøy og ikke minst glede! Vi mennesker er forskjellige. Men de arbeidsmenn og damer i synlighetsklær som tar seg tid til en hei, et tut en vink mot barn som står og ser på, så kan de ikke unngå å se gleden i deres ansikt. Glem aldri- for dem er dere store forbilder, rollemodeller og helter.


Lise Horten Hegli

Pedagogisk leder Småbarn

Taraxacum barnehage, Stjørdal