Naturvernforbundet spør i et innlegg: «Hvordan skal Stjørdal oppfylle sin rolle som foregangskommune for klima og miljø?» Det er et betimelig og godt spørsmål, som vi her vil gi SV sitt svar på.

Valgprogrammet til Stjørdal SV tar klimakrise og naturmangfoldkrise på alvor. Det er grunnleggende for SV at krisene henger sammen og må løses i sammenheng. Å ta vare på natur som myrområder er også et klimatiltak. Vi vil jobbe for at kommunens utvikling er langsiktig og bærekraftig, der vi respekterer klimaet og naturens tålegrense. Vi vil være en pådriver for at kommunens naturmangfoldplan følges opp i praksis. SV vil ha en nullvisjon for tap av natur. For eksempel er det en hjertesak for SV å bevare Frigården i Lånke som natur- og friluftsområde.

Klimakrisen stiller store krav til hvordan vi utvikler lokalsamfunnet og hvordan vi kan trygge bolig, matproduksjon, samfunnssikkerhet og beredskap når klimaendringer blir en større del av hverdagen. Tiltakene vi gjør må være sosialt rettferdig og ikke ramme hardest de som har minst fra før.

SV vil gjøre det mer attraktivt å gå og sykle og bruke lokalbuss. Vi vil utvikle Stjørdal stasjon til et kollektivknutepunkt med bedre parkeringsmuligheter. Gjennom ENØK-tiltak og solcellepaneler på taket kan de kommunale bygningene blir små lokale kraftverk.

Vi vil vekk fra bruk og kast-mentaliteten. Det er klimasmart å ta vare bygninger i stedet for å rive og bygge nytt. Vi vil bidra til gjenbruk i kommunens egen virksomhet og gjøre gjenbruk og reparasjon enda bedre tilgjengelig for innbyggerne. Matsvinnet i kommunens egne virksomheter skal halveres innen 2030, og det skal samarbeides med befolkningen, næringsliv og frivilligheten om å redusere matsvinn og sørge for god bruk av overskuddsmat.

Tapet av naturmangfold truer hele vårt livsgrunnlag. Ifølge FNs naturpanel risikerer vi for eksempel å miste 3/4 av matvarene våre dersom vi ikke tar vare på pollinerende insekter. Mange naturtyper er i fare, og med det leveområdene til planter og dyr.

I desember i fjor signerte Norge FNs naturavtale, som forplikter oss til å stanse naturtapet innen 2030 og starte arbeidet med å restaurere ødelagt natur. Vi må følge opp forpliktelsen om å stanse tap av naturmangfold. 30 prosent av naturen vår må vernes. Minst 10 prosent av skogen og havet må vernes, og minst 15 prosent av de forringede økosystemene må restaureres innen 2025. Arbeidet med å følge opp naturavtalen må settes i gang NÅ.

Naturavtalen er også lokalpolitikk. Alle naturinngrep skjer i en kommune, og det er kommunen som regulerer arealbruken. Vi må bidra til å snu utviklingen gjennom god lokal forvaltning av skog og myr, elver og sjø – og matjorda vår.

Skal vi klare å stanse naturtapet er behandlingen av hvert enkelt boligfelt og vei viktig, men vi må også endre måten vi forvalter arealene våre på. Kommunene har et selvstendig ansvar for å ta vare på arters leveområder og biologisk mangfold, sikre vannressursene, og ivareta naturressursgrunnlaget gjennom beslutningene om arealbruk. Arealregnskap og arealbudsjett kan være gode redskaper for å begrense nedbygging. Vi må sikre at det finnes god og systematisert kunnskap om sårbar og verdifull natur i kommunen vår, og at denne kunnskapen tas hensyn til når Stjørdal utformer ny arealplan.

Stjørdal SV vil restaurere det gamle elveleiet ved Langøra og Halsøen ved å åpne vanngjennomstrømning under rullebanen, samt restaurere Lecadammen ved Sutterøy og bevare Østre Holmberget. Vi vil også jobbe for å bevare Saltøya og tilrettelegge for friluftsliv og formidling av kulturhistorie, bevare Frigården i Lånke som natur- og friluftsområde, og bevare og restaurere leveområder for storsalamander, Stjørdals nasjonale ansvarsart.

Vi har en naturkrise, og det haster å snu utviklingen. Vi må være med på snuoperasjonen også her i Stjørdal. Det har noe å si hva du stemmer. La valget bli naturens valg!

Morten Harper

Kommunestyrerepresentant og førstekandidat for Stjørdal SV

Siv Grethe Aarnes

Fjerdekandidat for Stjørdal SV