Svar på debatt - Anniken Lund - Publisert: mandag 13. november 2023.

Jeg tar sterkt avstand fra flere punkter i dette skrivet, da jeg er selv er i en sak med barneverntjenesten. Jeg ønsker å uttrykke min bekymring og frustrasjon ovenfor barnevernet og deres praksis, kjære Anniken Lund.

Jeg forstår at dere ønsker å synliggjøre deres arbeid og tiltak for barnets beste. Men basert på mine saksdokumenter, er jeg bekymret for at dere ikke har tilstrekkelig kunnskap til å snakke med barn og vurdere hva som faktisk er barnets beste. Deres synspunkter virker veldig ensidige og tar ikke hensyn til barnets individuelle behov og ønsker.

Jeg oppfordrer dere til å være mer lydhøre og åpne for samarbeid med både barnet og familien. Det er viktig å få deres perspektiv og input i vurderingen av hva som faktisk er barnets beste. Dette kan bidra til å skape en mer balansert og rettferdig beslutningsprosess.

Videre ønsker jeg at barnevernet tar mer tid til å forstå familienes situasjon og kontekst. Ofte er det strukturelle og sosiale faktorer som påvirker en families situasjon, og som barnevernet ikke alltid klarer å se eller ta hensyn til. Det er viktig å ha en helhetlig tilnærming til barnets beste.

Jeg har lagt merke til at i enkelte tilfeller ser det ut som om dere tar mors side av saken, og jeg lurer på om dette er et resultat av kjønnsbias eller manglende bevissthet om likestilling. I dagens samfunn burde vi ha kommet lenger enn dette. Det er veldig viktig at begge foreldres stemme blir hørt og tatt i betraktning i alle saker som involverer barn og familier. Ved å kun fokusere på én forelder kan det oppstå en skjevhet i vurderingen og avgjørelsene som tas. Det er avgjørende at begge foreldre får anledning til å presentere sin side av saken og at deres perspektiver blir vurdert på lik linje.

Jeg er klar over at barnevernet har en viktig oppgave med å gi barn, unge og familier hjelp og støtte i vanskelige situasjoner. Jeg erkjenner også at det kan være utfordrende å navigere gjennom komplekse saker og gjøre de beste vurderingene for barna.

Jeg oppfordrer dere til å vurdere og reflektere over deres praksis og sikre at fars stemme også blir hørt. Vi trenger mer likestilling og rettferdighet i barnevernssystemet for å skape et trygt og stabilt miljø for barna.

Jeg har lagt merke til at barnevernet har en tendens til å dominere kommunikasjonen, deres perspektiv og meninger blir prioritert over mine synspunkter. Jeg opplever at når jeg tar opp bekymringer knyttet til foreldrefiendtliggjøring og samværsvegring, blir dette neglisjert og ikke tatt seriøst. Det virker heller ikke som om barnevernet undersøker disse problemstillingene grundig nok i forhold til min sak, men henvender seg direkte til barna mine og spør dem om deres tanker om disse begrepene.

Jeg er av den oppfatning at denne tilnærmingen ikke er med på å sikre et godt barnevern, ivareta barnets interesser og imøtekomme barnets alder og modenhet. Det virker som om barnets perspektiv ikke blir tilstrekkelig vurdert og at barnevernet foretrekker å involvere barna direkte på en måte som kan være forvirrende og mangler adekvat støtte for barnet.

Videre har jeg også opplevd at barnevernet har omtalt meg som far på en negativ måte som har fått konsekvenser for samværet. Det er viktig å påpeke at dette ikke nødvendigvis har fått konsekvenser for samværet. Det er viktig å påpeke at dette ikke nødvendigvis gjenspeiler meg som person eller som en omsorgsfull og ansvarlig far. Jeg ber dere om å være bevisst på hvordan ordvalg og tonen dere bruker, kan påvirke muligheten for et positivt samvær mellom barnet og meg som forelder.

Jeg vil understreke at et godt barnevern bør innebære at alle parter involveres på en rettferdig og likeverdig måte, der barnets ve og vel blir vurdert ut ifra forståelsen av deres alder og modenhetsnivå. Derfor mener jeg det er viktig at barnevernet tar seg tid til å lytte og forstå foreldrenes perspektiver og bekymringer, og tar dem seriøst. Samtidig bør barna involveres på en mer hensynsfull og støttende måte, for å sikre en grundig og omsorgsfull behandling av saken.

For øyeblikket opplever jeg et behov for en annen tilnærming i barnevernet, en tilnærming som er mer innbydende, lyttende og støttende. Jeg tror det er avgjørende å anerkjenne foreldres kjærlighet og omsorg for sine barn, og at enhver inngripen må gjøres med respekt og forståelse for familiens unike situasjon. Istedenfor å bare fokusere på eventuelle feil eller mangler, bør barnevernet også identifisere og styrke de positive ressursene og kapasitetene som jeg besitter. Dette vil bidra til å skape et mer positivt og konstruktivt samarbeid, samtidig som familiene får den hjelpen de trenger.

Jeg er klar over at barnevernet har et ansvar for å beskytte barnets beste interesse, men jeg tror det er viktig at dette gjøres med en bevissthet om hva som er til det beste for hele familien. En helhetlig tilnærming, som også inkluderer foreldre, kan bidra til å skape bedre resultater og et bedre samarbeidsmiljø.

Jeg ønsker med dette å uttrykke håp om at min sak kan bidra til å initiere endringer i barnevernets praksis når det gjelder deres tilnærming til familier, barn, mødre og fedre i samme situasjon som meg selv.

Videre vil jeg påpeke viktigheten av at barnevernet er åpne for dialog og tilbakemeldinger fra familiene de jobber med. Det å gi mer informasjon og forklaringer om beslutninger, og skape en åpen dialog, kan bidra til å bygge tillit og styrke samarbeidet for barnets beste. Jeg håper inderlig at mine synspunkter kan bli tatt i betraktning, og at mitt håp om endring kan bli en realitet. Sammen kan vi jobbe for å forbedre barnevernets arbeid og skape bedre resultater for både barn og familier.

Avslutningsvis vil jeg poengtere at jeg setter stor pris på det viktige arbeidet barnevernet gjør med å hjelpe familier i nød. Men jeg mener at det er rom for forbedring når det gjelder kommunikasjonen og hvordan barnas perspektiver og behov blir håndtert.

Anonym

I forhold til min sak, har min bedre halvdel deltatt på samtlige møter. Alle møtene med BV har det blitt gjort lovlige opptak av møtene. Sånn at alle er klar over det.