Næringsforeningen i Værnesregionen er glade for å se det det politiske engasjementet som råder for å fremme et seriøst nærings- og arbeidsliv.

Jeg har med interesse registrert ordvekslingen mellom Arbeiderpartiets Jan Inge Kaspersen og de borgerlige gruppelederne i Stjørdal kommune. Jeg stiller meg undrende til den uenigheten som skapes, om hvordan, og med hvilken fart kravene til bedriftene skal fremsettes.

Politikerne, lokalt som nasjonalt, har et særlig ansvar for å bidra til at det offentlige setter tydelige rammevilkår. Rammevilkår som bidrar til å gi seriøse bedrifter et konkurransefortrinn. Vilkårene må være forutsigbare. I tillegg må kravene stilles i takt med næringslivet, og være tydelige på den forventingen som gjelder både på kort og lang sikt.

I min kontakt med bedriftene i hele Værnesregionen, minnes jeg daglig på det kontinuerlige arbeidet som gjennomføres for å heve kvalitet. Dette gjelder både arbeidskraftvilkår, påvirkning av ytre miljø og hvordan leveranser og produkter oppfyller markedets forventing til livsløps- og sirkulære kvaliteter. Dette påvirkes mer enn noen gang, av et bevisst marked, politikk- og myndighetskrav.

Det offentlige Norge kjøper hvert år inn produkter og tjenester fra det private næringsliv for omkring 600 milliarder. For Værnesregionen sin del antar jeg at dette beløpet seg til over én milliard pr år.

Med andre ord. Kommunene i Værnesregionen er en betydelig kunde av vårt lokale næringsliv, og må gå foran med å sette tydelige krav til kvalitet ved sine innkjøp (som miljø, arbeidskraft, leveringsdyktighet). Samtidig har kommunen også et ansvar å bidra til at det skjer en kvalitetsheving i leveransene. Det siste taler for at man er tydelig på at de krav som settes i dag, vil være strengere ved neste «korsvei».

Næringsforeningen i Værnesregionen har hatt et tett og godt samarbeid med Værnesregionen Innkjøp, spesielt i forbindelse med den siste anbudsrunden for håndverkstjenester. Her ble det gjennomført innspillsmøter i Frosta, Meråker, Stjørdal, Selbu og Tydal hvor 100 bedriftsledere og over 60 bedrifter deltok. Dette førte til at Værnesregionen Innkjøp fikk viktige innspill før anbudsutlysningen, samtidig som at bedriftene fikk økt forståelse for de kvalitetskrav som vil bli gjort gjeldende både i denne runden, og i senere anbudsrunder.

Dette har ført til at det nå rettes et enda sterkere fokus på å ha lærlinger og å miljøsertifisere bedriften. Et arbeid som vi i næringsforeningen har satt på dagsorden i vår oppfølging av bedriftene. I tillegg ble det gjennomført opplæring av lokale leverandører i bruk av konkurransegjennomføringsverktøyet som Værnesregionen benytter (TendSign)

Resultatene av dette samarbeidet har etter vårt skjønn vært en suksess, og som jeg opplever andre regioner viser til, som nettopp en suksesshistorie. Noe resultatene også viser:

  • Av 50 mottatt tilbud, var 45 fra lokale bedrifter

  • I 2017 ble det mottatt tilbud fra 22 leverandører

  • Det ble ikke mottatt klager og innsigelser på vedtak

  • Minimumskrav til miljø ble stilt.

  • Krav til lærling ble stilt, og de fleste bedriftene var lærebedrifter

  • De som ikke var lærebedrift, har forpliktet seg til å bli det i løpet av de neste 6 mnd.

Så til dere politikere. Fortsett med å rette oppmerksomheten på hvordan dere gjennom en fremtidsrettet og forutsigbar næringspolitikk, bidrar til at seriøse bedrifter for et konkurransefortrinn i Stjørdal og Værnesregionen!

Vi i næringsforeningen skal fortsette vårt arbeid med å inspirere og formidle bedriftenes konkurransekraft i denne sammenheng.